POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA PONOS Pučko otvoreno učilište Obrazuje Nezaposlene OSobe s invaliditetom

Ciljevi projekta su poboljšanje zapošljivosti i integracija na tržište rada nezaposlenih osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kao i unapređenje znanja, vještina i kompetencija stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora

Prizor s konferencije.

 

Pučko otvoreno učilište Zagreb održalo je u utorak, 13. rujna 2022. godine početnu konferenciju projekta PONOS - Pučko otvoreno učilište Obrazuje Nezaposlene OSobe s invaliditetom.

Na konferenciji su predstavljeni programi jačanja kompetencija i osposobljavanja za osobe s invaliditetom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji uključuju verificirane programe osposobljavanja za zanimanja kuhar/ica, konobar/ica i slastičar/ka. Pristup koji planiraju ujedno će pripremiti predavače i mentore, ali i cijeli projektni tim za rad s osobama s invaliditetom.

Rad s ciljanim skupinama u projektu provodit će nastavnici i mentori iz turističko-ugostiteljskog sektora koji će i sami proći edukaciju o specifičnostima rada s osobama s invaliditetom kako bi se unaprijedio proces učenja. Nastavnici i mentori su ključno osoblje odgovorno za napredak ranjivih skupina tijekom obrazovnih procesa. Njihova informiranost i razumijevanje psihosocijalnog stanja, položaja i potreba ranjivih skupina podiže kvalitetu provedbe nastavnog plana i programa. Osposobljavanje nastavnika (i mentora kod poslodavaca) ima za cilj senzibilizaciju u radu s osobama s invaliditetom i smanjenje predrasuda oko (dugotrajne) nezaposlenosti i invalidnosti.

Ciljevi projekta su poboljšanje zapošljivosti i integracija na tržište rada nezaposlenih osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kao i unapređenje stručnih, pedagoških i andragoških znanja, vještina i kompetencija stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora.

Projekt će trajati 20 mjeseci, a njegova vrijednost je 2.042.551,11 kuna.

- Radi se o tri verificirana programa osposobljavanja za jednostavna zanimanja, kuhar, slastičar i konobar. Pored verificiranih programa, provodit ćemo i  one neformalne kao što su psihosocijalne vještine i digitalne vještine gdje ćemo raditi na jačanju samopouzdanja, koheziji grupe, da se povežemo svi zajedno i učimo neke neverbalne vještine, prezentaciju kod poslodavca i slično, a cijelo vrijeme jačamo osobne kompetencije polaznika, gradimo njihovo samopouzdanje. Aktivno ćemo u projekt uključiti 110 osoba s invaliditetom, a od toga minimalno njih 48 treba uključiti u verificirane programe s ciljem da ih doista i završe. Projekt će imati i dodatne aktivnosti poput okruglih stolova, tribina i slična događanja na kojima ćemo otkrivati potrebe osoba s invaliditetom i s druge strane, potrebe poslodavaca, otklanjati njihove eventualne strahove, predrasude, educirati ćemo se sa Savezom osoba s invaliditetom Hrvatske, učiti ćemo znakovni jezik sa Savezom Dodir i cijelim putem jačati kompetencije i nas kao provoditelja projekta, polaznika i poslodavaca.

Što se tiče stupnja i vrste invaliditeta polaznika, najvažnije je da osoba radi na siguran način, da nikoga ne izlažemo riziku ozljede. Osluškivat ćemo institucije koje svakodnevno rade s osobama s invaliditetom koji će nam onda predložiti svoje korisnike koje ćemo uključiti u projekt.

Ivan Šutalo i Zinka Mujkić.Partneri na projektu su nam Restorani Batak i Torterie Macaron koji imaju puno lokacija pa ćemo se prilagoditi po mjestu stanovanja polaznika što se tiče praktičnog djela stjecanja vještina korisnika. Poslodavci su vrlo motivirani, otvoreni i suradnjivi, razmišljaju u smijeru zapošljavanja naših polaznika nakon uspješno zavšenog programa i stotinjak sati prakse i učenja s mentorima - kazala nam je voditeljica projekta Zinka Mujkić.

- Zaposlena osoba s invaliditetom je dignitetna osoba. Bez obzira na sve naknade i njihova povećanja drugačije je kad sami zarade novac i kako i na koji način žele upravljati s njim. Nema danas osobe s invaliditetom koja ne može raditi jer je asistivna tehnologija učinila čuda. I na ovom projektu radilo se o konobaru, ili slastičaru sasvim sigurno ćemo osmisliti načine da se polaznicima olakša rad. Budite sigurni da osobe s invaliditetom imaju dovoljno preostalih sposobnosti za zapošljavanje. Imaju snažno izražen motivacijski ciklus, želju za dokazivanjem, ljubav za poslom, žele živjeti od svoga rada, dostojanstveno.

Ovo je ozbiljan projekt, traži odgovornost svih nas jer različitost je nešto što moramo prihvatiti i otkloniti predrasude. Kod svakog polaznika ćemo točno detektirati koliko je njegovo znanje, koliko ima samopouzdanja i uzeti u obzir njihove planove, otkriti što to njima treba. Mi ćemo kao zajednica raditi edukaciju, u prvom redu kako postupati prema određenoj skupini osoba s invaliditetom, kako komunicirati s osobama s invaliditetom, kako pomoći slijepoj osobi i slično, a govorit ćemo i o razumnoj prilagodbi, što će posebno biti važno za partnere poslodavce, i kako mogu dobiti poticaje za plaću, sredstva za prilagodbu radnog mjesta. Ovo je prilika razviti novi koncept u ugostiteljsko- turističkoj djelatnosti inkuzivnog zapošljavanja. Imamo bazen nezaposlenih osoba s invaliditetom i zato je naša zadaća kroz projekt PONOS pokazati da možemo iz tog bazena izvući 50-ak osoba s invaliditetom te da ih možemo zaposliti jer svaka zaposlena osoba s invaliditetom je ponos SOIH-a - poručila je Marica Mirić, predsjednica SOIH-a.

Za više informacija o projektu možete se obratiti Zinki Mujkić na email: zinka.mujkic@pou.hr, ili na mobitel 097/606-0297.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti