VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Ja-pa-jakajuće egotripanje

I tako egomanijaci, narcisi, samoživci, egotriperi, manipulatori, sebeljupci i egocentrici naše živote u svoje marketinške trikove upliću, postajući u svojim očima samoživim apologetima - sljedbenicima, ideolozima i propagatorima - sebe samih

Žena i zrcalo, ilustracija.

 

Oduvijek sam voljela (auto)biografsku prozu, punu dokumentarnih pa i povijesnih činjenica, odmjerenu u opisivanju likova, lijepih uspomena i još ljepših priča.

A u ova današnja doba, u kojima se društvene mreže upliću u sudbine ljudi, loveći ih i servirajući na stolove svačije, zaredalo '(auto)biografsko ja-pa-jakajuće egotripanje'. Davnašnja knjiga boksača Muhameda Alija 'Ja najveći' prava je beba prema ovom novovjekom izričaju.

Nisam ni na kojoj (a nadam se i ni u kojoj) od tih mreža, ali i onaj posredni uvid vrlo zorno pokazuje neizmjernu količinu egocentričnog, narcisoidnog na(d)metanja i pametovanja začinjenog pozamašnom količinom egotripa. Tako (i) jedna ondašnja Jaca, kako je se ne bi zaboravilo, u nedostatku nečeg pametnijeg, fotografije jela koja je netom spravila pokazuje, začinjajući ih zajedljivim i oholim jamranjem, 'ja-pa-jakanjem' i pametovanjem, izigravajući 'princezu na zrnu graška'. 'Tempi passati', draga Jaco.

A i naš uvaženi intelektualac, krležolog i leksikograf, u netom objavljenim (auto)biografsko-memoarskim zapisima, sebe na pijedestal stavlja.

Ja-pa-jakanje k'o kruh nasušni i žeđ nepresušna da ego usahnuo ne bi.

Ja-pa-jakanje kao pokušaj jačanja osobne moći i utjecaja te skretanja pozornosti na svoju (pseudo)važnost.

Ja-pa-jakanje kao nova-stara disciplina presvučena u novo ruho po onoj 'Ili ću ga ja njemu, ili će ga on meni!' iz Brešanove nadaleko poznate 'Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja'.

Egotriperi tuđih egotripova ne podnose, pri tome vlastito egotripanje ne primjećujući. Iz dana u dan 'ja-pa-jakajuće' egotrip placebo besmislice sve se više podmeću pod (pseudo)vrijednosti poput ovih dana predstavljene 'negazirane prirodne vode koja upija naše misli i namjere, vode napunjene za vrijeme punog Mjeseca' - da ne povjeruješ vlastitim očima i ušima.

I tako egomanijaci, narcisi, samoživci, egotriperi, manipulatori, sebeljupci i egocentrici naše živote u svoje marketinške trikove upliću, postajući u svojim očima samoživim apologetima - sljedbenicima, ideolozima i propagatorima - sebe samih.

A mi?!

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti