Održana završna konferencija projekta 'Osobna asistencija za kvalitetniji život osoba s invaliditetom 2'

Cilj projekta je omogućiti socijalno uključivanje i povećati kvalitetu života osoba s invaliditetom u Sisačko-moslavačkoj županiji kroz pružanje usluge osobne asistencije

Zajednička fotografija članova Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom Grada Siska.

 

Udruga osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom Grada Siska dana 15. rujna 2022. godine restoranu Stari grad Sisak održala je završnu konferenciju projekta 'Osobna asistencija za kvalitetniji život osoba s invaliditetom 2', kodni broj UP.02.2.2.14.0042.

Projekt je u cijelosti financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.', njegova ukupna vrijednost iznosi 1.096.619,47 kuna, a provodio se u razdoblju od 15. siječnja 2021. do 15. rujna 2022. godine.

Cilj projekta je omogućiti socijalno uključivanje i povećati kvalitetu života osoba s invaliditetom u Sisačko-moslavačkoj županiji kroz pružanje usluge osobne asistencije.

Na završnoj konferenciji predstavljene su aktivnosti te ciljevi i rezultati ostvareni u okviru provedbe projekta uz osvrt na mogućnosti razvoja i širenja usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom i ostalih vidova podrške koji omogućuju njihov samostalniji život i veću uključenost u zajednicu.

Nadamo se da će uskoro doći dan kad više nećemo pisati o početku ili kraju projekta kojim se pruža usluga osobne asistencije. Naše 'produžene ruke' više ne smiju biti projekt, ne smije visjeti u zraku hoće li se projekt nastaviti ili ne i tako i ono malo naše samostalnosti dovoditi u pitanje. Konačno i ti ljudi, koji ulaze u naše domove za 2000 kuna plus prijevoz i sudjeluju u najintimnijim radnjama našega tijela, moraju biti adekvatno plaćeni. Dosta je stalne neizvjesnosti i nesigurnosti za obje strane. Asistentima dajmo da mogu normalno živjeti od svojeg rada, a osobama s invaliditetom napokon omogućimo assistente prema osobnim potrebama, a ne satnici, ili bodovima u nekom indeksu.

 

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti