PREDSTAVLJAMO Osmijeh - udruga za socijalnu integraciju svih dobnih skupina otoka Šolte

Poruka osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima bila bi da ni u jednom trenutku ne sumnjaju u sebe te da hrabro guraju prema naprijed do cilja ma koliko nemoguće se činilo, jednostavno da vjeruju da se svaki pad može pretvoriti u puno veći uspon, poručila je predsjednica udruge

Kolaž fotografija aktivnosti udruge.

 

U svibnju ove godine osnovana je Udruga Osmijeh - udruga za socijalnu integraciju svih dobnih skupina otoka Šolte čija je Ina Pavić predsjednica od samog početka.

U osnivanje udruge su roditelji krenuli iz potrebe svoje djece za terapijama zbog kojih konstantno moraju putovati prema Splitu, što nije nimalo jednostavno.

- Za sada brojimo 27 članova. Omogućili smo, uz potporu Općine Solta, dostupnost terapija na samom otoku za djecu s razvojnim teškoćama. Radimo i smišljamo razne radionice za svu djecu otoka, a na koje rado primamo i starije, ondje gdje se mogu uklopiti.

- Početkom rujna, točnije 3. rujna organizirali smo cjelodnevnu manifestaciju 'Sportom za Osmijeh' u svrhu promocije udruge na otoku. Najveći izazov trenutno nam je pronalaženje dugoročnog prostora za rad s djecom, s naglaskom na prostor u vidu senzorne sobe - kaže nam Ina. Najveći su problemi, kaže, oni koje ne mogu sami riješiti već je potrebna pomoć viših institucija.

- Lokalne samouprave, barem naša, imaju razumijevanja, nastoje pomoći koliko je u njihovoj moći, ali socijalni sustav i sustav obrazovanja poprilično su pretrpani, odnosno nedostaje kadra na svim poljima i tu onda mi pokušavamo pronaći najbolje rješenje koliko je u našoj moći, ukazujući na potrebe i probleme u tom istom sustavu.

- Svakako, najveći izazovi su uključivanje djece s određenim teškoćama u sustav obrazovanja, a da pritom imaju svu adekvatnu pomoć od prvog dana, u vidu prilagodbe programa za svakoga ponaosob ovisno o potrebama i stupnju oštećenja, te pronalaženje i uključivanje asistenta u rad s potrebitom djecom.

Ina Pavić- Isto tako sve ovo odnosi se i na starije potrebite osobe, kad pričamo o osobnim asistentima i dostupnosti terapija.

- Naši planovi su napraviti što je više moguće po pitanju terapija za djecu na samom otoku, isto tako da se terapeutska pomoć na otoku pruži i odraslim, starijim ljudima, odnosno svim dobnim skupinama kada za to postoji potreba. Omogućiti što više sadržaja za djecu u vidu druženja, radionica, sporta i slično, a pri tome ne zaboraviti i na stariju populaciju - pojasnila nam je Pavić.

- Poruka osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima bila bi da ni u jednom trenutku ne sumnjaju u sebe te da hrabro guraju prema naprijed do cilja ma koliko nemoguće se činilo, jednostavno da vjeruju da se svaki pad može pretvoriti u puno veći uspon. A svima ostalima da vjeruju u te Ijude, poštuju njihovu požrtvovnost i pruže im ruku i osmijeh kada je to potrebno - zaključila je Ina.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti