INTERVJU, NINO BAŠA Mediji bi svojim interesom pomogli da se puno više čuje za parasport

Nino je najperspektivniji mladi član STKI 'URIHO' i sigurni smo da ćemo još puno puta pisati o njegovim uspjesima

Nino Baša na pobjedničkom postolju.

 

Recite nam za početak u nekoliko rečenica tko je Nino Baša.

- Ja sam Nino Baša iz Ivanovca pored Čakovca, imam 22 godine. Išao sam u Ekonomsku i trgovačku školu u Čakovcu te završio četverogodišnje obrazovanje za ekonomista. Hrvatski sam reprezentativac u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom te igrač zagrebačkog kluba URIHO.

Mladi ste sportaš koji iza sebe ima velike rezultate. Kada je počela vaša ljubav prema stolnom tenisu u kolicima i Vaša uspješna priča u Stolnoteniskom klubu invalida URIHO?

- Moja ljubav prema stolnom tenisu je počela u 2. razredu osnovne škole, kada je u tadašnji lokalni seoski klub došao naš proslavljeni olimpijac Zoran Primorac. Svidio mi se način na koji su predstavili stolni tenis te sam nekoliko dana kasnije odlučio posjetiti treninge i počeo trenirati, prvo s osobama bez invaliditeta, a nakon 2 - 3 godine s osobama s invaliditetom kada je počelo i ozbiljnije bavljenje stolnim tenisom.

Na kojim ste značajnijim natjecanjima do danas bili i koje ste medalje osvojili?

- Do sada sam nastupao na brojnim velikim natjecanjima. 3 puta sam osvajao domaće prvenstvo, nastupao sam nekoliko puta na Europskim i Svjetskim igrama mladih s kojih sam svaki put donio nekoliko medalja, 2015. sam i osvojio Europske igre mladih u Varaždinu. Među velikim uspjesima izdvojio bih i 3. mjesto na jakom ITTF turniru u Ostravi 2021. gdje sam pobijedio nekoliko igrača iz top 50 na svijetu.

Nino BašaŠto je prema vašem mišljenju najveća bolna točka i prepreka parasportašima u Hrvatskoj i što bi, konkretno, vama olakšalo pripreme i odlaske na natjecanja?

- Po mojem mišljenju najveća bolna točka i prepreka parasportašima u Hrvatskoj je nedostatak zainteresiranosti pojedinih medija, bez kojih se u današnje vrijeme ne može, kako u sportu za osobe bez invaliditeta, tako i u parasportu. Mediji bi svojim interesom pomogli da se puno više čuje za parasport i po mojem mišljenju više mladih bi se uključilo u neki sport.

- Isto tako, istaknuo bih nedostatak zainteresiranosti sponzora, bez kojih isto tako u sportu u današnje vrijeme nije lako uspjeti, pogotovo na nekom višem nivou u kojem su ulaganja jako velika. Odlasci na treninge, pripreme i natjecanja zahtijevaju određene financijske izdatke, a tu bi pomoć sponzora uvijek dobro došla.

Koja veća natjecanja vam slijede u narednom periodu?

- U narednom periodu slijedi turnir u Svetoj Nedelji, te pripreme u Poreču na koje dolaze ponajbolji europski parastolnotenisaći koji se pripremaju za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. Što se tiče nekih velikih natjecanja, ona su za mene za ovu godinu završena i očekuju me sljedeće godine.

Otkrijte nam neke vaše želje, nadanja, snove, prema čemu idete?

- Moja najveća želja je nastupiti na svih najvećim natjecanjima kao što su europska i svjetska prvenstva i, naravno, najveća želja mi je nastup na Paraolimpijskim igrama, a kako bih ostvario tu želju potrebno je još puno sati provedenih u dvorani.

I za kraj, koja bi bila vaša poruka osobama s invaliditetom?

- Poruka koju bih poslao osobama s invaliditetom je da se uključe u bilo koji sport jer tako stječu nova prijateljstva, razmjenjuju životna iskustva, zabavljaju se i druže.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti