DOSTI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Održana početna konferencija projekta Želim - pomoć dijelim III

Ranjive skupine su žene od 50 godina i više, liječene ovisnice, osobe s invaliditetom, azilantice, beskućnice, pripadnice romske nacionalne manjine, žrtve obiteljskog nasilja, povratnice s odsluženja zatvorske kazne

Prizor s konferencije.

 

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održalo je 20. rujna 2022. početnu konferenciju projekta Želim - pomoć dijelim III.

Radi se nastavku projekta  Želim - pomoć dijelim, u okviru Poziva Zaželi - program zapošljavanja žena, faza III. Projekt je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti 1.036.740,00 kuna.

Obvezni partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Čakovec, Centar za socijalnu skrb Prelog i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Čakovec. Konferenciji su prisustvovali predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Čakovec, Nikola Hren, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Prelog Melita Novak-Ban, predstavnici medija, žene zaposlene na usluzi pomoći u kući, članovi Društva, korisnici usluge pomoći u kući.

Projekt je ukratko predstavila voditeljica projekta Tina Štefan Markušić.

Okupljene je pozdravila i predsjednica DOSTI Miljenka Radović, svima je zahvalila na kvalitetnoj suradnji i susretljivosti prilikom prijave i provedbe projekta.

- Opći cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti. Ranjive skupine su žene od 50 godina i više, liječene ovisnice, osobe s invaliditetom, azilantice, beskućnice, pripadnice romske nacionalne manjine, žrtve obiteljskog nasilja, povratnice s odsluženja zatvorske kazne. Ciljana skupina projekta su nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem prijavljene u evidenciju HZZ-a u okviru kojih je prijavitelj/partner dužan dati prednost teže zapošljivim/ranjivim skupinama u lokalnoj zajednici. Korisnici projekta su osobe s invaliditetom, starije osobe i/ili nemoćne osobe s područja Međimurske županije. Projekt traje 8 mjeseci dok se usluga pomoći u kući pruža u ovoj fazi 6 mjeseci. Započeo je 28. srpnja 2022. i završava 28. ožujka 2023. Zaposlili smo ukupno 21 ženu, pripadnicu ranjive skupine koje pružaju uslugu pomoći u kući krajnjim korisnicima projekta - kazala je Radović.

Prisutnima su se obratili ravnateljica CZSS Prelog i predstojnik HZZ-a, Područni ured Čakovec. Nikola Hren je naglasio da možemo očekivati IV fazu programa Zaželi već iduće godine koja bi mogla ponovno trajati 24 mjeseca, kao što je to bilo u prvoj fazi. Svoje iskustvo rada podijelila je i jedna od zaposlenica na projektu, Katarina Pongrac, te jedna od korisnica usluge, Katarina Marčec. Provedba ovog projekta je jednako vrijedna zaposlenim ženama kao i korisnicima usluge pomoći u kući.

Ovim vrijednim projektom ojačati će ulogu žena u obitelji i zajednici, povećati stupanj zaposlenosti teže zapošljivih skupina na tržištu rada, ublažiti posljedice nezaposlenosti, pružiti uslugu pomoći u kući za 126 korisnika, povećati kvalitetu njihova života, povećati stupanj socijalne uključenosti te prevenirati preranu institucionalizaciju korisnika.

 

Izvor: Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije

 

Povezane vijesti