U Splitu provedena akcija 'Nadzor korištenja parkirnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom'

Provedba akcije usmjerena je na nadzor korištenja parkirnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom i kontrolu korištenja znaka pristupačnosti od strane drugih osoba koje nemaju to pravo

Parkirno mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom, ilustracija.

 

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u suradnji s prometnim redarstvima, dana 26. rujna 2022. godine od 8 do 11 sati na području policijske uprave proveli su preventivno-represivnu akciju pod nazivom 'Nadzor korištenja parkirnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom'.

Akcija je provedena u suradnji s Područnim Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu. Provedba akcije usmjerena je na nadzor korištenja parkirnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom i kontrolu korištenja znaka pristupačnosti od strane drugih osoba koje nemaju to pravo.

Policijski službenici u suradnji s prometnim redarstvima utvrdili su 21 prekršaj nepropisnog parkiranja na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom.

Savjetnica pravobraniteljice Maja Karaman Grbavac u svojoj je izjavi istaknula kako je cilj provedene akcije dvojak, jedan u smislu sankcioniranja prekršitelja znaka pristupačnosti, a drugi preventivni kako bi se podigla svijest građana o važnosti poštivanja mjesta za parkiranje osoba s invaliditetom.

Kažu da je ponavljanje majka znanja, ali slabo smo učili. Jedan parkirani auto na označenom mjestu za osobe s invaliditetom je previše, a 21 je pokazatelj da ljudi još uvijek ne razmišljaju i da ih zapravo nije ni briga. Ugnijezde se oni tamo jer je taj znak za kolica tamo za bez veze, skoknut će oni samo na pet minuta, ta mjesta su tu zato što smo 'povlašteni' i stalno nešto izvolijevamo...

Treba osvješćivati i upozoravati, ali ako ne ide, a očito ne ide, onda ponovimo da je trenutna novčana kazna preblaga. Ako nesvijesni vozači ne mogu shvatiti naše potrebe, sigurno će razumjeti izbijanje većeg iznosa novca iz svojih novčanika.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti