UIR ZAGREBA Dvodnevnim programom obilježena 56. godišnjica osnutka i Dan udruge

Udruga invalida rada Zagreba ove godine dvodnevnim programom, 27. i 28. rujna, obilježila je 56. godišnjicu osnutka, odnosno Dan Udruge invalida rada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Djelatnici UIR Zagreba.

 

Prvi dan obilježavanja je održan u Hotelu 'Antunović' od 10 do 14 sati, tematskom tribinom pod nazivom 'UIRZ za SVE' i druženjem. Bila je to ujedno i prilika da se predstavnici udruge vide uživo s mnogim svojim članovima i suradnicima nakon dvogodišnje pauze zbog strogih protuepidemijskih mjera.

U uvodnim govorima sve prisutne pozdravili su predsjednica Udruge invalida rada Zagreba Nada Vorkapić te Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice za zaštitu osoba s invaliditetom iz Sektora za zaštitu osoba s invaliditetom u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Istaknuta je dugogodišnja važnost Grada Zagreba u djelovanju UIR Zagreba, a posebno u financijskom smislu.

Prisutnima su detaljno predstavljeni programi koje udruga neprekidno provodi već dvadesetak godina, a čiji su izravni korisnici invalidi rada i ostale osobe s invaliditetom: Pravno savjetovalište, Klupske aktivnosti, Ljetovanje, Rekreacijsko-zdravstveni program i Mobilni tim.

Programe su predstavili dugogodišnji zaposlenici UIR Zagreba s bogatim iskustvom u provedbi navedenih programa, dok je Pravno savjetovalište predstavila nova pravnica udruge Ivana Unger, koja je tu ulogu preuzela u lipnju. Glavni moderator događanja bio je Stanko Svečak.

Program 'Ljetovanje' predstavila je Kristina Sever, suradnica u udruzi, započevši prezentaciju s Auto-kampom 'Uvala Slana' Selce, gdje je započeo sam program ljetovanja 1998. godine i u kojem je udruga imala tri kamp prikolice. Godine 2009. udruga je pribavila još nekoliko pa je imala ukupno sedam kamp prikolica. Navedeno je da je u okviru programa Ljetovanje u 2013. godini došlo do značajnih promjena s obzirom na to da su kamp prikolice u vlasništvu UIR Zagreba uništene, što uslijed zimskog nevremena, što uslijed neophodnog preseljenja zbog preuređenja auto-kampa 'Uvala Slana'. Uslijedilo je dogovaranje povoljnije cijene za najam s auto-kampom, kao i za korištenje mobilnih kućica. Stoga je ugovor o najmu sklopljen za korištenje za tri mobilne kućice, od čega su dvije bile sa četiri, a jedna sa šest ležajeva. Nadalje je uspostavljena suradnja s Thalassotherapijom Crikvenica, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju PGŽ; Daruvarskim toplicama, Varaždinskim toplicama, a od ove godine i s Banja Vrućicom, na radost mnogih članova udruge, kojima rehabilitacija nije omogućena preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Klupske aktivnosti UIR Zagreba predstavio je Stanko Svečak, pomoćnik voditeljice Stručne službe, s naglaskom na organiziranom provođenju slobodnog vremena, aktivnom uključivanju u društveni život, senzibilizaciju javnosti o pitanjima i problemima invalida rada te promicanju volonterizma pri čemu u udruzi volontira najmanje 20-ak volontera kroz godinu. Uglavnom, da bi se klupske aktivnosti uspješno provele, neophodna je suradnja Stručne službe UIR Zagreba i volontera, kako Marinka Bakula Anđelić, Nada Vorkapić i Marica Mirić.bi svoja specifična znanja i vještine prenijeli članovima udruge, radi unapređenja kvalitete života i socijalne uključenosti. Ono što je vrlo važno, radno vrijeme udruge u vezi klupskih aktivnosti, njih 30 različitih vrsta, je svakim radnim danom, od ponedjeljka do petka, od 8,00 do 20,00 sati, tako da se u nekoliko prostorija istovremeno provodi nekoliko različitih aktivnosti. Iste se provode u samoj udruzi u Novoj cesti 86, ali i na različitim lokacijama diljem Zagreba, ali i šire, uključujući bazene, Park Maksimir, RŠC Jarun, planine, gorja. Za uspješnu provedbu klupskih aktivnosti, u financijskom smislu, zaslužni su Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u okviru dva trogodišnja programa 'Od jutra do sutra' i 'Savjet više'; zatim Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru trogodišnjeg programa 'Kul-turiranje', čija je predstavnica Andreja Citanić pozdravila sve prisutne; kao i Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru projekta 'Za-jedno-svi'.

U klupske aktivnosti spadaju edukacijske radionice (strani jeici, digitalno opismenjavanje, digitalna fotografija, informativno-edukacijski kvizovi, zdrava prehrana, predavanja i prezentacije), sportsko-rekreacijske radionice (šah, belot, pikado, viseća kuglana, stolni tenis, igre preciznosti - nabaci krug i viseća kuglana, kuglanje, sportsko-rekreacijski susreti i natjecanja, sportsko-rekreacijski kvizovi), kulturno-umjetničke radionice (crtanje i slikanje, kreativno-likovne radionice, radionice ručnih radova, radionice pletenja i heklanja, kjigaonica, standardni i latino plesovi, terapijski orijentalni plesovi, folklor, dramske radionice, pjevački zbog, nastupi i izložbe), radionice vježbanja (kineziterapija, korektivna gimnastika, Tai Chi, nordijsko hodanje, aerobika, vježbanje u vodi, planinarenje i izleti), savjetovanja - grupna i individualna (logoterapija, umijeće življenja, psihoterapija plesom i pokretom), preventivno-zdravstvena akcija (kontrola glukoze, kolesterola i triglicerida u krvi, mjerenje krvnog tlaka). Naposljetku je rečeno da udruga traži nadležnu osobu za provođenje preventivno-zdravstvene akcije pa se zainteresirani slobodno jave.

Potom je nova pravnica i savjetnica udruge Ivana Unger predstavila Pravno savjetovalište, koje je počelo sa svojim djelovanjem 2000. godine, a od 2005. godine dio je mobilnog tima. Ona je stigla na tu poziciju u lipnju ove godine i uspješno se uhvatila ukoštac sa svim problemima. Pravno savjetovalište kroz niz godina nudi svojim članovima besplatno pružanje pravnih savjeta i primarne pravne pomoći. Djelatnici prije nje u Pravnom savjetovalištu bili su Ivo Mohorić (2000.-2001.), Davorin Batinić (2001.-2007.), Ivica Župan (2008.-2017.) i Joško Matić (2017.-2022.). Članovi najviše koriste pružanje primarne pravne pomoći iz područja mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja te socijalne zaštite i skrbi.

Branka Trzun-Makek i Nada Vorkapić.Anamarija Lazić, voditeljica Stručne službe, predstavila je Mobilni tim - prezentaciju je pripremila Anita Kaiser koja nije mogla prisustvovati obilježavanju. Kako smo saznali, Mobilni tim djeluje od 2005. godine i pruža pomoć članovima s ograničenom pokretljivošću - djelomična ili potpuna, odnosno privremena ili trajna. U svojem sastavu ima magistru prava, kineziologe i volontere, kao što su viša medicinska sestra, socijalni radnici, psiholog. Osim obilazaka korisnika, radi se i mapiranje potreba korisnika, odnosno istraživanje potreba članova UIR Zagreba. Program Mobilni tim sufinancirao je Grad Zagreb u sljedećim godinama: 2005., 2007-2009., 2011.-2014., 2016., 2018., 2021. i 2022. godine. Predstavljen je i projekt 'Za-jedno-svi'. Naposljetku je poručeno da, ako itko zna člana UIR Zagreba koji je u potrebi za nekim od navedenih načina pomoći, da slobodno kontaktira udrugu radi uspostave kontakta.

Maja Milković, savjetnica u udruzi, predstavila je Rekreacijsko-zdravstveni program, koji članovima UIR Zagreba nudi povoljniji smještaj uz mogućnost obavljanja specijalističkih pregleda, dijagnostičkih pretraga i terapijskih postupaka. Partneri su Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Thalassotherapia Crikvenica PGŽ teZdravstveno-turistički centar Banja Vrućica a.d. (ZTC). Istaknuto je da UIR Zagreba sufinancira boravak u toplicama članovima koji su minimalno tri godine uzastopno njegovi članovi, s iznosom jednakim visini članarine za tekuću godinu pod uvjetom da zadovolje uvjete postavljene za prijavu na pojedinim lokacijama.

Po završetku tribine tradicionalno je uslijedila svečana dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica pojedincima i institucijama, koji su na neki od brojnih načina doprinijeli promicanju prava i interesa invalida rada i osoba s invaliditetom, kao i radu, funkcioniranju ili promicanju rada UIR Zagreba.

Nagrade UIR Zagreba u 2022. godini dodijeljene su za doprinose u razdoblju od lipnja 2021. do svibnja 2022. godine.

'Godišnja nagrada UIR Zagreba' dodijeljena je predsjednici udruge Nadi Vorkapić, koja se hrabro borila sa svim izazovima uslijed dugotrajne pandemije koronavirusa. UIR Zagreba danas okuplja gotovo 7000 članova, što predstavlja 31,39 posto ukupnog broja invalida rada na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Nikako nije lako biti na čelu tako velike udruge, ali uz dobru organizaciju i stručne ljude oko sebe dokazano je da je sve moguće. Nagradu joj je uručila Branka Trzun-Makek.

Od institucija zahvalnice su dobili, između ostalih, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Između brojnih drugih, također je zahvalnicu dobio i URIHO - Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao i In Portal.

Sve prisutne u dvorani dočekali su kao poklon Brošura UIR Zagreba, tiskana povodom njezine 55. obljetnice, a čiji je sadržaj o povijesti i djelovanju UIR Zagreba kroz 55 godina. Uz brošuru tu je bio i letak o projektu 'Za-jedno-svi', koji su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Drugi dan programa, 28. rujna, obuhvatio je prigodno druženje u prostorijama UIR Zagreba, na adresi Nova cesta 86 u Zagrebu, uz otvorenje izložbe umjetničkih fotografija 'Gdje smo ovo ljeto bili', od strane polaznika radionice digitalne fotografije, kao i druženje uz glazbu i ples. Otvorenje izložbe bilo je u 16,00 sati, dok su glazbu od 17,00 - 19,30 sati osigurali svirači folklorne skupine UIR Zagreba. Ulaz je bio slobodan za sve zainteresirane.

Prizor s predavanja.Tom je prigodom Dunji Kolar, voditeljici radionice digitalne fotografije, dodijeljena nagrada 'Naj volonter'. Da se prisjetimo, Dunja Kolar je supruga pokojnog Željka Kusteca (1956.-2016.), prvog voditelja foto grupe UIR Zagreba, koja grupa je započela s radom 2011. godine. Kustec je radio kao profesionalni fotograf u policiji u Bosni i Hercegovini, u Goraždu, a svoje znanje prenio je na svoju voljenu suprugu Dunju te uz njezinu potporu i prisustvo strpljivo i uz veliku ljubav i na sve članove foto grupe kroz sve prethodne godine. Otkad je obolio 2015. godine, vodstvo foto grupe preuzela je Dunja, također velika zaljubljenica u fotografije, koja ga je vjerno pratila na tom putu, kao i do posljednjeg trenutka u bolesti. Nagrada joj je uručena 28. rujna 2022. od strane predsjednice Nade Vorkapić.

- Sasvim sam iznenađena, nisam na to ni pomislila. Nisam bila u Hotelu Antunović, jer sam bila tri dana na putu pa sam došla tek ujutro tog dana. Pratio me veliki umor. Ali zato sam prisustvovala obilježavanju sutradan, 28. rujna, pri otvaranju izložbe. Tom prilikom uručena mi je nagrada, a poslije smo imali ples. I to mi je bilo super jer sam vidjela puno ljudi koje jako dugo nisam vidjela. Inače ne volim baš govoriti pred puno ljudi pa mi je to sve bilo malo previše - rekla je Dunja Kolar.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti