VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Još malo o 'jesenjem bluesu'

U prvim danima jeseni red je malo više progovoriti o prošli puta spominjanom 'jesenjem bluesu' ili sindromu sezonskog poremećaja raspoloženja koji je prvi opisao američki psihijatar Norman Rosenthal

Žena leži na lišću, ilustracija.

 

Smanjeno izlaganje dnevnom sunčevom svjetlu utječe na manje lučenje hormona serotonina (poznatog i kao 'hormon sreće'), čime se automatski smanjeno luči i hormon melatonin, koji je zaslužan za naš (dobar) san. Sve to može utjecati na naše raspoloženje kao i na biološke ritmove budnosti i spavanja.

Čak 20% osoba, većinom žena koje su šest puta više od muškaraca izloženije ovom riziku, pati od ovog sezonskog poremećaja raspoloženja koji se nerijetko javlja već u drugoj polovici rujna, progredirajući tijekom sljedećih mjeseci. Karakteriziraju ga depresivnost, gubitak energije i interesa, nesanica, prejedanje ili gladovanje, razvijanje negativnih emocija, sve do očaja. Procjene govore da kod 2 do 3 posto Europljana 'jesenski blues' poprima razmjere pravog psihijatrijskog poremećaja pa ga zato, ne bez razloga, nazivaju i sezonskim emocionalnim poremećajem.

Zato se nastojte okružiti ljudima koji šire pozitivno ozračje, a na kilometre izbjegavajte mrgude pune negativnih silnica. Upijajte svaku pa i najmanju zraku sunca. Šetajući, pa makar i pod kišobranom, duboko dišite i hranite dušu pozitivnim mislima i sličicama dragih uspomena i lijepih životnih priča. A iza toga - pod toplu, meku dekicu, knjigu u ruke i punjenje baterija i aktivacija 'hormona sreće' mogu početi.

Pozitivan stav prema životu, kao i motiviranost nikad ne ispuštajte iz ruku pa i onda kad zasviraju zvuci 'jesenjeg bluesa'.

 

Višnja Majsec Sobota