AARON FOTHERINGHAM Život mu nije davao velike šanse, a već je kao klinac ušao u povijest ekstremnog sporta

Trenirao je do iznemoglosti, a svakim bi danom privlačio sve više znatiželjnika. Tko je ovaj klinac, pitali su se u čudu, koji u invalidskim kolicima izvodi zahtjevnije akrobacije od onih koji voze bicikl

Aaron Fotheringham

 

Aaron Fotheringham na ovaj je svijet došao u studenom 1991. godine, a biološki roditelji ostavili su ga na skrb socijalnim ustanovama još dok je bio u rodilištu.

Rođen je sa spinom bifidom, urođenim oštećenjem leđne moždine, pa se od ranog djetinjstva nije mogao kretati na nogama. Bio je treće od šestero djece, svi posvojeni u jednoj udomiteljskoj obitelji u Las Vegasu.

Netko bi rekao da je bio predodređen na život pun gorčine, premrežen predrasudama i diskriminacijom, no Aaron je ostvario nešto posve suprotno - postao je jedan od najpoznatijih ljudi s invaliditetom u novijoj povijesti. Do tog je statusa, vjerovali ili ne, došao baveći se sportom, i to onim ekstremnim.

Još kao 'bebać' bio je nevjerojatno radoznao i energičan, radio je sve što je mogao učiniti bilo tko drugi u njegovoj dobi. Nekoliko dana nakon što je dobio svoju prvu hodalicu, počeo je trčati, a to ga je dovelo do prvih skateparkova. Tek je napunio osam godina, a već ga je stariji brat Brian, koji je bio lokalna zvijezda ekstremnog sporta zbog vratolomija koje je izvodio na svom BMX-u, nagovorio da se i sam okuša u nekom ekstremnom sportu. Nije ga trebalo dugo nagovarati, u svojim je invalidskim kolicima Aaron već nakon jedne godine suvereno vladao skate stazama.

Trenirao je do iznemoglosti, a svakim bi danom privlačio sve više znatiželjnika. Tko je ovaj klinac, pitali su se u čudu, koji u invalidskim kolicima izvodi zahtjevnije akrobacije od onih koji voze bicikl!?

- Prvi put kad sam došao na stazu bilo je strašno i teško mi je palo, ali ja nikad nisam odustajao samo zato što nije bilo lako - kaže Aaron.

Već na početku karijere Aaron je osvojio nekoliko BMX Freestyle natjecanja, uključujući legendarni Vegas AmJam BMX Finals 2005, ali za njega je to uvijek bilo sporedno u odnosu na radost vožnje i druženje s prijateljima u svim gradskim skateparkovima.

Dugo bi nam vremena trebalo da navedemo sve njegove uspjehe, no u povijest ekstremnih sportova ušao je još 2005., kada je usavršio okret u zraku za 180 stupnjeva, godinu kasnije napravio je prvo okretanje u invalidskim kolicima, a 2010. izveo je prvi dvostruki backflip. Sportska javnost nije bila samo zadivljena njegovim vratolomijama, javnost je bila u šoku. Od tada je proputovao gotovo cijeli svijet i uživao u golemoj medijskoj pozornosti.

No Aaron planetarnu slavu nije želio iskoristiti za vlastite interese, nego je odlučio klincima koji se kreću u invalidskim kolicima pomoći u prihvaćanju vlastitog invaliditeta. I danas im daje instrukcije na stazama skateparkova u Las Vegasu te redovito dolazi u ljetne kampove za djecu s teškoćama u razvoju kao trener i mentor.

- Neopisivo sam sretan dok pokazujem maloj djeci s invaliditetom da kolica mogu biti alat, a ne ograničenje. Želim da svojim kolicima nauče rukovati na nove i drugačije načine, veseli me kad ih naučim triku ili dva - priča Aaron.

Nada se da će dizajnirati i napraviti najopakija kolica ikad viđena. Jer kolica, kaže on, ne smiju biti prepreka u ostvarivanju životnih snova, samo je nebo granica. Tu je granicu Aaron davno prešao i već za života ušao u legendu.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti