THE BLIND RUN Humanitarna utrka u sklopu obilježavanja Svjetskog dana slijepih i slabovidnih

Cilj projekta je uključiti slabovidne i slijepe osobe u društvo, skrenuti pažnju da oni isto u svim segmentima života trebaju biti ravnopravni s ostalima kao i senzibilizirati sve ostale osobe za probleme koje imaju slijepe ili slabovidne osobe u svakodnevnom životu

Prizor s prošlogodišnje utrke.

 

Udruga Djeca za bolji svijet u sklopu obilježavanja svjetskog dana slijepih i slabovidnih osoba drugu godinu zaredom organizira jedinstveni humanitarni projekt 'THE BLIND RUN' koji je planiran za 15. listopad u 11 sati na području bivše vojarne u Samoboru.

- Projekt je zamišljen kao utrka/šetnja u kojem sudjeluju slijepe i slabovidne osobe, ali i osobe koje nemaju problema s vidom i kojih očekujemo na samom događaju puno više. Radi se o tome da osobe koje sudjeluju nastupaju u paru s drugom osobom. Ako se radi o dvije osobe koje nemaju problema s vidom, onda jedna od njih će za vrijeme trajanja utrke morati imati pokrivene oči maskicom za oči koju će dobiti na licu mjesta. Navedene osobe također su povezane vezicom koju će i jedna i druga osoba (znači i koja vidi, ali i koja ne vidi) držati na krajevima kako bi se kvalitetnije kretali i snalazili u prostoru - kazali su organizatori.

Kotizacija za utrku se ne naplaćuje, ali svako tko želi prilikom prijava i dobivanja vezica i maskice za oči može dobrovoljno dati neku donaciju. Cjelokupni prihod koji se na taj način skupi ide za Hrvatski savez slijepih.

U manifestaciji može se ili trčati u paru ili hodati u paru. Dužina kruga je cca 800 metara i cijeli natjecateljski dio događaja planiran je da traje sat vremena.

Zbrajaju se krugovi koliko je tko ostvario za jedan sat. Za svaki ostvareni krug po jednom paru ostvaruje se određeni iznos koji se uplaćuju u Hrvatski savez slijepih. Prošle godine su tako skupili 14.280 kuna, ove godine se nadaju da će skupiti još više.

Suci koji prate utrku vode evidenciju o tome koliko je koji par istrčao ili prehodao krugova.

Za one koji ne budu sudjelovali u trčanju ili hodanju biti će organizirane igre gdje će s prekrivenim očima sudjelovati u prepoznavanju predmeta ili u preciznom hodanju po određenom poligonu kako bi se svi, i djeca i odrasli, što više od malih nogu senzibilizirali s osobama koje ne vide. Isto tako, na samom događaju biti će i psi vodiči tako da će se svi moći upoznati, probati kako je to hodati uz pomoć psa vodiča.

Cijeli projekt je humanitarnog karaktera, pa i sama utrka je više simbolična, ali imati će i pobjednike - one koji su najviše novaca kroz svoje trčanje ili hodanje osigurali Hrvatskom savezu slijepih.

Cilj projekta je uključiti slabovidne i slijepe osobe u društvo, skrenuti pažnju da oni isto u svim segmentima života trebaju biti ravnopravni s ostalima kao i senzibilizirati sve ostale osobe za probleme koje imaju slijepe ili slabovidne osobe u svakodnevnom životu i od malih nogu poticati solidarnost i spremnost za pomoć.

Stoga ne čekajte, prijavite se na ovaj događaj koji je namijenjen cijeloj obitelji i podijelite ovaj poziv sa svima za koje mislite da bi u utrci mogli sudjelovati.

Prijavite se ovdje.

 

Izvor: Udruga Djeca za bolji svijet

 

Povezane vijesti