JUNAK GUINNESSOVE KNJIGE REKORDA Indijac koji je u invalidskim kolicima postigao nešto nezamislivo

Sve što mogu poručiti osobama s invaliditetom diljem svijeta svodi se na jednu rečenicu: nemojte odustati od sebe, rezultati koji će se izroditi iz takvog stava bit će plodonosni i sočni, rekao je Nayak

Kamalkanta Nayak

 

Bilo je to prije desetak godina kada je Kamalkanta Nayak pomislio da je s njegovim životom svršeno i kako se jedino može nadati bezbolnoj i dostojanstvenoj smrti.

Ozljeda leđne moždine oduzela mu je donje ekstremitete, prikovala ga za krevet i, za utjehu, uvela ga u mračni svijet depresije. Liječnici mu nisu davali nikakve izglede da će ponovno prohodati i bili su u pravu. No ovaj je 29-godišnji Indijac imao nešto vrijednije od svih terapija ovog svijeta - bezuvjetnu podršku obitelji.

Majka domaćica, a otac poljoprivrednik, u svom su sinu još u njegovu ranom djetinjstvu prepoznali nevjerojatnu snagu i životnost, a kada je postao anksiozna osoba s invaliditetom te je njegove osobine trebalo samo prizvati. Ljubav i strpljenje bilo je sve što im je trebalo u toj zahtjevnoj misiji, a toga su imali 'na bacanje'.

Iz takvog je stanja Nayak u siječnju ove godine postigao nešto posve nezamislivo - ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda, tako što je u invalidskim kolicima prešao 214 kilometara za 24 sata! Nije to rekord samo za Guinnessa, nego i za povijest paraolimpijskog sporta!

Do ovog je rezultata Nayak došao svakodnevnim treniranjem koje bi prestajalo tek kad bi morao nešto prigristi i odlazio na spavanje. Staza za maraton postala je njegov drugi dom, a invalidska kolica sredstvo za postizanje sportskih rezultata koji ruše granice vjerojatnog.

Stoga i ne treba čuditi vijest da se Nayak već nekoliko mjeseci priprema za novi svjetski rekord i novu stranicu u Guinnessovoj knjizi. Na tom putu morat će pobijediti najopakijeg protivnika - samoga sebe.

- Sposobni ste učiniti sve ono što je sposoban učiniti svaki drugi pojedinac. Borio sam se s tmurnim idejama, ali su me ohrabrili obitelj, prijatelji, trener i liječnici. Sve što mogu poručiti osobama s invaliditetom diljem svijeta svodi se na jednu rečenicu: nemojte odustati od sebe, rezultati koji će se izroditi iz takvog stava bit će plodonosni i sočni - rekao je Nayak.

Sve što želimo Nayaku u ostvarivanju novog podviga je sreća i dobro naštimana kolica. Sve ostalo on je već davno osigurao.

 

Mladen Kristić