VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Mentalni lifting

Ovaj tjedan je započeo Međunarodnim danom mentalnog zdravlja. Nazdravlje bilo i mentalnom i (ne)zdravom u ova svim čudima kontaminirana i pogubljena vremena

Očajan čovjek, ilustracija.

 

Život od prijetnji i stresa, budućnosti neizvjesne i svakodnevnih laži, prepucavanja 'velikih' i strepnje 'malih', siromaštva duha i bogatstva džepova, od srpa i čekića i nuklearnih glava... Rat ubojitim oružjem i ništa manje ubojitim riječima, iščašenim, naopakim, otrovnim, nakaradnim, licemjernim, lažnim i izopačenim. Svakodnevni hod po minskom polju punom nagaznih mentalnih mina, a sirenski pjev na sve strane čujan. Zdrav razum pred galge doveden, ljudsko dostojanstvo obezvrijeđeno, a naivna dobrota čovjekova na koljena bačena i ismijana.

Jer na ovom svijetu (samo)obmana stalna jest.

Pa ti sad budi čelično jak i ne 'prošvikaj' na stepenici svakoj, već ih preskači, onako po dvije, k'o igra dječja u mladosti ranoj. A ide sve teže jer živci zahrđali od kvasine na koju otišli bome.

Samozvani 'terapeuti duša' k'o hijene nanjušili krv pa 'mentalni lifting' na sve strane nude. Ponude 'terapija' naviru iza ugla, nažalost i površne, maglovite, diletantske, pa i lažne, šuškanjem novca prošarane, nerijetko život klijenata u jednom, a svoj u drugom smjeru preslagujući. A psihologija nekako uzmakla pred nadmenim samouvjerenim uljezima drugih profila pa naučeni obrazac samokritičkog nam pristupa ispustila iz ruku onima koji na svoju zrcalnu sliku na jedno, a i na oba oka počesto žmire.

A 'malom velikom čovjeku' ruka stisnuta treba, il' dodir ramena, slušanje i riječ poneka, a k tome i zajednička šutnja, ona toplina i snaga što u svakome dobronamjerniku za tisuće ljudskih života čuči i trenutak čeka - trenutak koji je bio, koji jest i koji će biti 'do svijeta i dovijeka'.

 

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti