CENTAR ZA RAZVOJ VRIJEDNOSTI Dokumentarni film i okrugli stol o poduzetništvu osoba s invaliditetom

Rad osobama s invaliditetom nije samo pitanje egzistencije, već i sigurno životno okruženje. Osobe s invaliditetom žele i mogu raditi - tvrdnja je koju bezbroj puta čujemo od stručnjaka, ali i samih osoba s invaliditetom. Ipak, na tom putu često stoji velik broj prepreka

Prizor s otvorenja URIHO-vog restorana.

 

Na tu temu, Centar za razvoj vrijednosti kreirao je dokumentarni film 'Sjajna lica poduzetništva osoba s invaliditetom' koji predstavlja zaista inspirativne i poučne priče uspješnih i snažnih ljudi koji rade, djeluju u zajednici i stvaraju. Neka od sjajnih lica koja se pojavljuju u filmu su Sanja Fališevac, URIHO, Hedona, Humana Nova, Šećernica Sisak i Inkluzivna farma. Film je moguće pogledati na ovom linku .

U Centru za razvoj vrijednosti održan je i okrugli stol na temu 'Poticanje poduzetničke aktivnosti i zapošljavanja osoba s invaliditetom' na kojem su sudjelovali proaktivni stručnjaci na području zapošljavanja osoba s invaliditetom: direktorica društvenog poduzeća Hedona Alemka Lončar, Ivana Matoš Buršić i Jelena Opačak iz URIHO-a, direktor Papiro centra Zvonko Merkaš, Aleksandra Makrić iz udruge TOMS iz Trogira te Anica Bukovec iz tvrtke za proizvodnju obuće Ivančica d.d.

Zajednički zaključci sudionika okruglog stola idu u smjeru važnosti rada osoba s invaliditetom. Konsenzusno ističu kako rad osobama s invaliditetom predstavlja sigurno okruženje i objekt lojalnosti te, u konačnici, omogućava njihovu egzistenciju i neovisnost. Pozitivni učinci vidljivi su i na okruženju osoba s invaliditetom - kako na mikro, tako i na makro razini.

Neovisno življenje u zajednici, smanjena potreba za institucionalnim uslugama, smanjena potreba za korištenjem materijalnih prava iz sustava socijalne skrbi te, u konačnici, povećan broj radne snage koja doprinosi stabilizaciji mirovinskog sustava čine izravan doprinos zapošljavanja osoba s invaliditetom na socijalnu i ekonomsku strukturu zemlje.

 

Izvor: Centar za razvoj vrijednosti

Sara Markus

 

Povezane vijesti