Udruga slijepih Međimurske županije održala senzibilizacijsku radionicu u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec

Učenici su dobili puno informacija na koji način mogu pomoći Lani u razredu te svladavanju prepreka s kojima se susreće u prostoru škole. Iako Lana ima pomoćnicu u nastavi, jako je važno socijalno uključivanje s drugim učenicima

Prizor s radionice.

 

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, 19. listopada 2022. godine Udruga slijepih Međimurske županije posjetila je Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec, odnosno razred koji polazi članica udruge Lana Toplek. Predstavnici udruge - predsjednica udruge Marija Ciglar i član Erik Vrbanec - senzibilizirali su učenike, razrednika i psihologinju o slijepim osobama.

Cilj ovog susreta bio je da slijepa učenica bude prihvaćena kao ravnopravna sudionica odgojno-obrazovnog procesa od strane ostalih učenika i drugih dionika.

Udruga je prvenstveno usmjerena na potrebe svojih članova, slijepih osoba, i njihovo što veće uključivanje u društvo, međutim tu je važna i senzibilizacija javnosti te edukacija kako pomoći slijepim osobama u određenom trenutku. Učenici su dobili puno informacija na koji način mogu pomoći Lani u razredu te svladavanju prepreka s kojima se susreće u prostoru škole. Iako Lana ima pomoćnicu u nastavi koja joj pomaže, jako je važno socijalno uključivanje s drugim učenicima.

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec jedna je od partnera na projektu 'Budi mi podrška' koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Osim nje na projektu su partneri i Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba, Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, III. osnovna škola Čakovec, u kojima su zaposleni pomoćnici u nastavi, te Međimurska županija i Grad Čakovec.

Na projektu, koji traje od 1. rujna 2022. godine do 1. srpnja 2023. godine, zaposleno je 10 pomoćnika u nastavi za 11 djece s teškoćama u razvoju. Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira projekt iznosom od 490.331,41 kuna, Općina Mala Subotica sufinancira putne troškove jednog pomoćnika u nastavi, a Općina Podturen sufinancira plaću jedne pomoćnice u nastavi.

Opći cilj projekta je pridonijeti integraciji i inkluziji djece s teškoćama u razvoju u sustav odgoja i obrazovanja.

Specifični cilj projekta je uspješan nastavak školovanja za jedanaestero učenika s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnim institucijama, uz pomoć osobnih pomoćnika u nastavi.

 

Izvor: Udruga slijepih Međimurske županije

 

Povezane vijesti