Udruga slijepih Međimurske županije kreativnim radionicama senzibilizira o potrebama slijepih

Slijepe osobe su u velikom riziku od socijalne isključenosti. S obzirom da u lokalnim zajednicama u kojima žive, nema organiziranih aktivnosti za njih, aktivnosti koje provodi udruga su im presudno potrebne

Štand Udruge slijepih Međimurske županije.

 

Udruga slijepih Međimurske županije organizira kreativne radionice na kojima sudjeluje desetak članova udruge. Predmete izrađene na radionicama zatim prezentiraju na promotivnim štandovima.

Sudjelovanjem na kreativnim radionicama, slijepe osobe stječu nova znanja i vještine, a što pridonosi njihovoj samostalnosti. Kako bi dokazali svoju jednakost naspram osoba bez invaliditeta, široj javnosti prezentiraju svoje kreativno umijeće na štandovima postavljenim povodom raznih manifestacija. Na štandovima, osim promocije proizvoda, senzibiliziraju javnost prema slijepim osobama te prezentiraju rad udruge, aktivnosti i projekte.

Ove aktivnosti ujedno doprinose društvenoj integraciji članova - slijepih osoba, djelujući na povećanje njihove uključenosti u aktivan i kvalitetan život.

Kreativne radionice dio su programa 'Osjetimo život' koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a kreativne radionice i promotivni štandovi dio su projekta 'Kreativne ruke' koji financira Međimurska županija.

Opći cilj projekta 'Kreativne ruke'je poboljšati kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi projekta su organizirati i osigurati prilagođene, kvalitetne aktivnosti za slijepe osobe, osvještavati i senzibilizirati javnost prema slijepim osobama.

Ciljevi ovoga projekta direktno pridonose jednakim mogućnostima za slijepe osobe jer im omogućavaju zadovoljenje osnovnog prava - prava na samostalan život.

Slijepe osobe su u velikom riziku od socijalne isključenosti. S obzirom da u lokalnim zajednicama u kojima žive, nema organiziranih aktivnosti za njih, aktivnosti koje provodi udruga su im presudno potrebne.

 

Izvor: Udruga slijepih Međimurske županije

 

Povezane vijesti