VIŠNJA MAJSEC SOBOTA 'Hodočašća' života

I kako god to zvali - pokorom, Caminom il' duhovnim putovanjem života, iza svega toga skriva se nada, ona samo naša zraka sunca, nevidljiva, al' topla, nada koju samo na našem životnom putovanju sresti možemo

Hodočasnik, ilustracija.

 

Početkom radnog vijeka upoznajem čovjeka koji je svako toliko odlazio od kuće na neka svoja lutanja tijela i još više duše. Ukućani ga tražili, a on se iznebuha 'niotkuda' pojavljivao neshvaćen i neulovljiv, iznova, i iznova... Smjestilo ga u ljestvice neke naučene iz mudrih knjiga, a njega to nimalo nije smelo u vrludanjima daljnjim...

Četrdesetak godina kasnije jedan mladić slojevit i duboko emotivan, ranjiv i čvrst, i jak i krhak u isto vrijeme, pješke osamsto kilometara kroz sedam europskih zemalja prevalio u potrazi za pacifističkim mirom, u naivnoj i nevinoj vjeri da i tome mjesta na ovom svijetu ima. Na putovanju trideset sedam dana dugom, bol koracima liječio pokušavajući sebe naći, i pobjeći, i stići... Tamo... Ovdje... Negdje... Čvrsto skriven u školjki života, razgovorom se pomalo otvara.

Tisućama godina tako, tražeći odgovore na pitanja mnoga, čisteći tijelo i tražeći sebe, ljudi 'hodočaste' s ciljem, a ponekad i bez cilja. Svaki život tako svojevrsni Camino postaje, put čišćenja tijela i pronalaženja sebe, najteži zadatak nikad ostvariv do kraja. Ta lutanja i 'hodočašća', poput svjetionika duša naših, osvjetljavaju životni nam Camino da se na hridi ne nasučemo.

A je li to traženje il' bijeg od sebe, približavanje il' udaljavanje od sebe samog, je li to poimanje il' nedoumica stalna, nagrada ili samokažnjavanje, je li to...?

I kako god to zvali - pokorom, Caminom il' duhovnim putovanjem života, iza svega toga skriva se nada, ona samo naša zraka sunca, nevidljiva, al' topla, nada koju samo na našem životnom putovanju sresti možemo, nada kao nagrada za žrtve i odricanja, nada kao zahvala za učinjenu dobrotu, 'nada taj san budnih', kako filozof reče.

Jer 'ovo je tvoj put i samo tvoj. Drugi mogu hodati s tobom, ali nitko ne može hodati umjesto tebe', davno nam Rumi reče.

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti