JEDNA FINA KORPORACIJA Tvrtka MGM Resorts pokrenula program zapošljavanja osoba s autizmom

Hoće li i osobe s invaliditetom u Hrvatskoj uskoro biti zapošljive u turističkom sektoru? Nađete li poslodavca spremnog dati nam priliku u turizmu, častimo vas toplom čokoladom, pod uvjetom da je posluži konobar(ica) s invaliditetom

Organizacija GGAF

 

Postoje li društveno odgovorne korporacije koje uistinu brinu o razvoju zajednice u kojoj djeluju ili je njihov socijalni angažman tek prodavanje magle naivnoj javnosti? Jesu li korporacije 'čir na stražnjici globalnog sela', kako ih nazivaju neki sociolozi, ili su potencijalno najveći poslodavci za osobe s invaliditetom?

Kako god bilo, korporacija MGM Resorts International ovih je dana počela financirati program zapošljavanja osoba s autizmom u svojim hotelima i kasinima kojima su, uzgred, premrežili brojne svjetske zemlje.

Program su pokrenuli u partnerstvu s neprofitnom organizacijom GGAF (Grant a Gift Autism Foundation-Ackerman Center) koja već godinama pomaže ljudima iz autističnog spektra da se bolje pozicioniraju na tržištu rada. Pritom GGAF značajne napore ulaže i u stručno osposobljavanje takvih osoba, ali i drugih koji imaju neke neurorazvojne teškoće.

Zasad je MGM u ovaj program obećao uložiti milijun dolara, a spominje se i mogućnost zapošljavanja osoba s drugačijim oblicima invaliditeta.

U priopćenju za tisak, izvršni direktor MGM-a Bill Hornbuckle rekao je da tvrtka mora pomoći u otvaranju putova do zapošljavanja tzv. marginaliziranih skupina

- Kao najveći privatni poslodavac u Nevadi, imamo odgovornost pridonijeti društvenom i gospodarskom napretku naše zajednice - kaže Hornbuckle.

Prema nacionalnim podacima, većina autističnih odraslih osoba je nezaposlena ili im se rijetko pruža prilika da sami zarade za kruh svagdašnji. Također su često izloženi predrasudama poslodavaca koji se i ne udostoje pozvati ih na razgovor za posao.

- Naša vizija stvaranja boljih prilika za cjelokupno čovječanstvo usklađena je s radom GGAF-a koji neumorno djeluje na poboljšanju života odraslih osoba s autizmom - rekao je Hornbuckle.

Program treninga GGAF-a korisnicima će pružiti tromjesečnu obuku pod nazivom 'Rad na spremnosti za rad, znanju i vještinama', a osim toga će im pomoći da nauče osnovne strukovne vještine. Nakon što završe program, autistične će se osobe moći prijaviti za neki od poslova koji im ponudi MGM Resorts.

Hoće li i osobe s invaliditetom u Hrvatskoj uskoro biti zapošljive u sektoru turizma? Svi su izgledi da neće, pogledajte zaboga oglasnike i nađite poslodavca koji traži zaposlenika s invaliditetom kao, primjerice, recepcionera ili pomoćnog kuhara. Nađete li takvog poslodavca častimo vas toplom čokoladom, pod uvjetom da je posluži osoba s invaliditetom.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti