Protiv predrasuda: Kalendar koji slavi seksualnost osoba s invaliditetom

Ovim kalendarom samo se želi ukazati da osobe s invaliditetom imaju pravo na izražavanje seksualnosti jednako kao i muškarci i žene bez invaliditeta. A to je još uvijek u većini tzv. demokratski uređenih društava u Europi tabu tema, pa tako i u Hrvatskoj

Kalendar za sljedeću godinu s oskudno odjevenim modelima isprovocirao je brojne reakcije javnosti u Velikoj Britaniji, i to redom pozitvine.
Enhance, londonska skupina za podršku osobama s invaliditetom, ideju za kalendar realizirala je kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv nevjerojatnih predrasuda kada je riječ o seksualnosti OSI populacije. Ovim kalendarom samo se želi ukazati da osobe s invaliditetom imaju pravo na izražavanje seksualnosti jednako kao i muškarci i žene bez invaliditeta. A to je još uvijek u većini tzv. demokratski uređenih društava u Europi tabu tema, pa tako i u Hrvatskoj.
Nazvan "Svlačenje invaliditeta",  za kalendar su pozirali atraktivni modeli s invaliditetom, oba spola, među kojima su i gluhe i slijepe osobe te oni s cerebralnom paralizom.
Modeli su pozirali u donjem rublju i kupaćim kostimima, a fotografije su snimane na znamenitim lokacijama u Londonu, među ostalim ispred Big Bena i Tower Bridgea. Jedna fotografija snimljena je u znamenitom londonskom taksiju.
Kalendar je već polučio zadovoljavajuće rezultate i privukao pozornost britanskih medija.
"Prečesto se ljudi s invaliditetom  ignoriraju i 'deseksualiziraju', pa čak i patroniziraju jer ih se promatra kao osobe o kojima tek treba brinuti, a nemaju sposobnost da vode aktivan i zdrav seksualni život i uspostavljaju odnos pun ljubavi", kaže Jennie Williams, predsjednica skupine Enhance, ujedno i jedna od modela za kalendar.
Williams ponavlja kako njezina skupina samo želi "promijeniti način na koji društvo gleda na seksualnost i invaliditet".
Kalendar se dijeli besplatno, ali donacije su više no dobrodošle. Prikupljena financijska sredstva namijenjena su radionicama i tečajevima, uz ostalo i onima na kojima će se polaznici educirati o inkluzivnom seksualnom partnerstvu. 
In-Portal