VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Lica političara

Istraživanja pokazuju da se birači za vrijeme glasovanja na političkim izborima, između ostalog, oslanjaju na fizički izgled kandidata te da političari, čije je lice procijenjeno kompetentnijim, dominantnijim i muževnijim imaju veću šansu pobijediti na izborima

Lica političara, ilustracija

 

Ovih dana raspričalo se o izborima u Americi - tko će koga nadglasati, tko će više ili manje (ne)uspješno obmanuti mase, tko će pobrati većinu. I dr Oz novu prevarantsku nišu traži.  Sebe i druge komercijaliziranim liječničkim improvizacijama zasitio pa je, eto, red i njemu na izborima to kapitalizirati.

Već sam ne znam koliko puta sebi obećala da o političarima više ni retka napisati neću, o toj bljakovitoj nakupini i ljigavoj masi koja je jedan od najodvratnijih, ali nepobitnih dokaza neuništivosti materije (duha u njih samo u tragovima mikronski malo) pa mi tako ni pogled preko 'velike bare' nimalo 'napet' bio, kako bi se to današnjim žargonom reklo.

Ali ne lezi, vraže.

Surfajući ovih dana po nekim stručnim časopisima za oko mi zapne članak naslova 'Omjer širine i visine lica političara i procjena njihove kompetentnosti i privlačnosti' vrlih mi američkih kolega, koji me naprasno vrati ovoj vječnoj i nažalost nepresušnoj temi.

U sažetku ovog članka navodi se da 'istraživanja pokazuju da se birači za vrijeme glasovanja na političkim izborima, između ostalog, oslanjaju na fizički izgled kandidata te da političari, čije je lice procijenjeno kompetentnijim, dominantnijim i muževnijim imaju veću šansu pobijediti na izborima.' Kao kriterij procjene privlačnosti kandidata uzet je ni manje ni više nego 'omjer širine i visine lica političara utvrđen na temelju njihovih fotografija'.

Rezultati ovog istraživanja (?!) pokazali da 'procjene kompetentnosti nisu povezane s omjerom širine i visine lica, ali da zato postoji pozitivna korelacija između procjena privlačnosti i omjera širine i visine lica kandidata republikanaca, što se može povezati s nalazom da muževniji političari imaju veće šanse pobijediti na izborima u konzervativnijim sredinama'.

O ovom istraživanju (?!) izvijestili i naši kolege na jednoj od stručnih konferencija. I onda kažu da su naslovi 'što vaša kosa govori o vama' ili 'što oblik vaših usana otkriva' rezervirani za 'žutu štampu'. Moš' mislit'!

Zaista je krajnje vrijeme da se pozabavim eksperimentom, o kojem 'desetljećima sanjam', o 'utjecaju gama zraka na razmnožavanje glista'.

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti