Udruga za terapijsko jahanje 'Nada': Mi dajemo nadu djeci s teškoćama u razvoju

Udruga je osnovana s ciljem promicanja psihofizičkog zdravlja djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te pravilne socijalizacije, kvalitetnog osmišljavanja i strukturiranja slobodnog vremena provedenog u prirodi, kao i osvješćivanja i produbljivanja ekološke i humane svijesti te smanjivanja predrasuda prema osobama s invaliditetom

Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje "Nada - Vrbovec" djeluje na imanju Nade Zorko u mjestu Konak kraj grada Vrbovca. Tradicionalno seosko gospodarstvo pretvoreno je u privlačan ambijent u kojem su osim konja smješteni i brojni drugi ljubimci.
Djeca s teškoćama u razvoju dolaze na terapijsko jahanje na imanje Zorko od 2002. godine, a udruga je formalno ustrojena i registrirana 2006. godine s ciljem promicanja psihofizičkog zdravlja djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom te pravilne socijalizacije, kvalitetnog osmišljavanja i strukturiranja slobodnog vremena provedenog u prirodi, kao i osvješćivanja i produbljivanja ekološke i humane svijesti te smanjivanja predrasuda prema osobama s invaliditetom.

Učinkovitost terapijskog jahanja

Udrugu u operativnom smislu vode predsjednica Nada Zorko i tajnik Mladen Dakić, uz pomoć 15 volontera i nekoliko roditelja volontera. Stručni i educirani tim Udruge “Nada” isključivo radi volonterski i bez naknade, a program je besplatan za svu djecu s teškoćama u razvoju, kao i za pedagošku skupinu djece s poremećajem u ponašanju. Članstvo u Udruzi je neformalno tj. članovima se smatraju osobe koje u okviru svojih želja i mogućnosti sudjeluju u njenim aktivnostima.
Terapijsko jahanje, kao posebna vrsta rehabilitacije, ima dugačku povijest u kojoj se bilježe pozitivni učinci na psihofizičko zdravlje, pravilnu socijalizaciju djece te kvalitetno osmišljavanje njihovog slobodnog vremena. Kod ovakvog načina rehabilitacije znatan napredak može se postići kod velikog broja poremećaja kao što su mišićna distrofija, cerebralna paraliza, Down sindrom, smetnje s vidom i sluhom, mentalna retardacija, autizam, multipla skleroza, ozljede mozga i leđne moždine, amputacije, poremećaji u učenju, poremećaji pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) i mnoge druge.

Hipoterapija za ravnotežu duha i tijela

- Program terapijskog jahanja udruge «Nada» trenutno ima sedam konja, a troškovi držanja samo jednog konja godišnje iznose više od 10.000 kuna. U program terapijskog i rehabilitacijskog jahanja do sada je bilo uključeno tridesetak djece, većim dijelom iz Zagreba i njegove okolice. Broj djece i učestalost njihovih dolazaka tijekom pojedinih mjeseci varira ovisno o vremenskim prilikama i o mogućnostima njihovih roditelja da izdvoje potrebno vrijeme i novac. Participacija učesnika u troškovima programa simbolična je u odnosu na realne troškove, pa program terapijskog i rehabilitacijskog jahanja ne bi mogao opstati samostalno, bez oslonca na vanjske donacije i na ostale aktivnosti kluba. – izjavila je Matilda Medenjak, poslovna tajnica Udruge "Nada“.
Pokreti konja generiraju odgovarajuće pokrete kod pacijenta koji su slični onima prilikom hodanja, dok prilagođavanje kretnjama konja i održavanje ravnoteže pomažu razvitku osjetila i motorike. Iskustva pokazuju da mogućnost kontroliranja konja, a u isto vrijeme i kontroliranja vlastitog tijela, kod pacijenata razvija osjećaj samopouzdanja i odgovornosti. Uz pomoć hipoterapije zdravlje djeteta može se poboljšati s fizičkog, emocionalnog, psihološkog i društvenog aspekta.

Preskakanje barijera

- Uz terapijsko jahanja, u programu Udruge nalazi se i rekreacijsko jahanje za svu zainteresiranu djecu i građane. Uvođenjem te aktivnosti nastojimo postići zbližavanje zdrave djece i djece s teškoćama u razvoju, kako bi na taj način pridonijeli smanjivanju predrasuda prema djeci s invaliditetom. Do sada su naš rad podržali Udruga RTL pomaže djeci, Gradsko poglavarstvo grada Vrbovca, Pliva, Zagrebačka županija i druge tvrtke, a gospodin Oliver Mlakar osobno je donirao konja za korisnike terapijskog jahanja - kaže Matilda Medenjak.
U radu s osobama s invaliditetom poštuju se zahtjevi roditelja ili pratitelja u skladu s uputama liječnika koji je terapijsko jahanje preporučio ili odobrio. Trajanje rada, izbor konja i opreme, kao i način osiguravanja osobe tijekom rada, prilagođava se individualnom stanju svakog korisnika.
Više o udruzi i načinima kako da pomognete u njihovom radu možete pročitati na web stranici: www.nada-vrbovec.hr

Piše: Božica Ravlić