PLUĆNA HIPERTENZIJA Aplikacija za borbu protiv bolesti od koje svaki dan u Hrvatskoj preminu četiri osobe

Mnoge osobe, smatrajući kako od KOPB-a mogu oboljeti samo pušači i stariji, ignoriraju simptome zamora i kašalj, te odgađaju odlazak liječniku. Rana dijagnoza i terapijska intervencija ključne su za pozitivan ishod bolesti koja je neizlječiva, ali ju je moguće držati pod kontrolom

KOPB, panel

 

Oko 400 tisuća građana Hrvatske, što je usporedivo s populacijom cijele Splitsko-dalmatinske županije, boluje od KOPB-a, upalne bolesti trajnog suženja dišnih puteva, čiji se simptomi, od kojih su najčešći kašalj, zaduha i iskašljavanje, često zanemaruju i rijetko prijavljuju.

Svjetski dan KOPB-a ove se godine obilježava pod sloganom 'Jedna pluća za cijeli život', povodom čega su vodeći domaći stručnjaci za respiratorne bolesti na panel raspravi istaknuli važnost cjeloživotnog zdravlja pluća.

- KOPB smo zadnjih godina zapustili, jer su ga prerasli korona i potresi. No riječ je o trećem po redu uzroku smrtnosti u svijetu i jednoj od najkompleksnijih plućnih bolesti, a oboljeli su dodatno prikriveni zbog svojevrsnog srama, budući da je riječ najčešće o pušačima - istaknuo je akademik Samaržija, te najavio novu platformu za praćenje KOPB-a.

- Kažu da 60 posto građana RH ima pametni telefon, tako da nam digitalizacija očito nije bauk. Novim projektom GREEN LUNG i mobilnom aplikacijom želimo omogućiti svim oboljelima kompletnu podršku u praćenju simptoma, redovitom uzimanju terapije i komunikaciji s liječnicima - najavio je akademik, s napomenom kako će aplikacija biti dostupna u prvoj polovici 2023. te sadržavati i brojne savjete o važnosti prehrane, fizičke aktivnosti te liječenju KOPB-a.

Mnoge osobe, smatrajući kako od KOPB-a mogu oboljeti samo pušači i stariji, ignoriraju simptome zamora i kašalj, te odgađaju odlazak liječniku. Rana dijagnoza i terapijska intervencija ključne su za pozitivan ishod bolesti koja je neizlječiva, ali ju je moguće držati pod kontrolom - istaknuli su stručnjaci.

- KOPB je bolest uglavnom starije populacije, međutim, kod mladih se treba razviti svijest da razmišljaju unaprijed o svome zdravlju i plućima te ih treba educirati jer je potrebno 10 do 20 godina da se KOPB razvije. Prvi simptomi najčešće se javljaju oko četrdesete godine, a zatim može proći cijelo desetljeće da pacijenti uopće ne znaju da boluju od KOPB-a, već misle da su simptomi posljedica starosti ili pušenja. Iako je danas pušenje vodeći uzrok obolijevanja od KOPB-a, vjerujemo da će u budućnosti to biti udisanje zagađenog zraka koji će biti neizbježan i u gradovima i u manjim mjestima - pojasnila je Andrea Vukić Dugac motivaciju iza projekta Green Lung.

Prema podacima HZJZ-a, četiri osobe u Hrvatskoj svakoga dana preminu od ove teške, kronične bolesti, trećeg vodećeg uzroka smrti u svijetu, a svaka deseta osoba starija od 40 godina boluje ili će oboljeti od KOPB-a. Globalno se predviđa da će se broj umrlih gotovo udvostručiti u nadolazećim desetljećima. Razlozi tome su rapidno starenje stanovništva i svakodnevna izloženost čimbenicima rizika, kao što su pasivno pušenje, onečišćeni zrak, prašina, dim i kemikalije.

Kao tajnica udruge Udah života, Ivana Rubil, glavna medicinska sestra Dnevne bolnice Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća istaknula je važnost suradnje oboljelog sa zdravstvenim timom.

- Onog dana kada se postavi dijagnoza, oboljeli mora biti svjestan da je dobio suputnika za čitav život. Tek tada predstoji njegov novi život i njegova borba za kvalitetu života koja mora biti održiva i dovoljno kvalitetna kako bi on mogao nastaviti svoj život. Oboljeli mora biti svjestan da će dobiti terapiju koju će morati uzimati kontinuirano, redovito i na pravilan način. Sada dolazi do najbitnijeg faktora, a to je suradljivost, odnosno njegova adherencija s medicinskim timom, gdje je medicinska sestra jedan od najvažnijih članova tima s kojom će se on savjetovati, koja će mu biti na raspolaganju te će mu davati sve dostupne informacije – kazala je Rubil.

Na panel raspravi istaknute su i šire mogućnosti screening programa, izuzetno važnoga u ranoj dijagnostici KOPB-a za koji je Hrvatska već primila međunarodne pohvale, te kroz koji je dosad prošlo već 11 tisuća građana.

Udruga Plava krila predstavila je priručnik 'Vodič za život sa PAH-om', koji oboljelima od plućne hipertenzije, pruža stručne informacije o bolesti. Riječ je o izuzetno rijetkoj i teškoj plućnoj bolesti koja često prekasno bude prepoznata i dijagnosticirana, no iako je to nekad bila smrtonosna bolest, istaknuo je akademik Samaržija, danas je, zahvaljujući inovativnim terapijama i podršci zdravstvenog sustava, kronična.

Povodom Svjetskog dana KOPB-a, koji se već dvadeset godina obilježava svake treće srijede u studenome, u kampanju se uključilo i više hrvatskih gradova, koji su u srijedu navečer zasvijetliti javne površine narančastom bojom koja simbolizira borbu protiv KOPB-a.

Anamarija Hrvoić Đurić / Manjgura

 

Povezane vijesti