MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA Cilj nam je veće zapošljavanje osoba s invaliditetom

Zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić (HDZ) kazala je kako je MUP-ova inicijativa zapošljavanja osoba s invaliditetom pod jednakim uvjetima prilika da i ostala tijela javne vlasti otvore radna mjesta za osobe s invaliditetom

MUP, zapošljavanje

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na jučerašnjoj je presici predstavio program poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom. Tom je prilikom pozvao osobe s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje u MUP-u bez gubitka osobne invalidnine.

Iduće srijede, najavio je ministar Božinović, bit će objavljeni natječaji za 139 radnih mjesta u MUP-u od kojih su 132 na neodređeno vrijeme, a njih sedam na određeno. Pritom se natječaj za dva izvršitelja odnosi na policijske službenike, a ostali na državne službenike za radna mjesta za koja se mogu prijavljivati i osobe s invaliditetom.

- Iz linije rada upravnih poslova odobreno je zapošljavanje za 115 izvršitelja, od kojih je 108 na neodređeno, a sedam na određeno vrijeme te dva iz linije rada uslužnih poslova i njih 20 iz Uprave za migraciju, državljanstva i upravne poslove. Za 101 mjesto je predviđena srednja stručna sprema, za njih 16 viša, a za 20 visoka stručna sprema. U u MUP-u trenutačko radi 674 osoba s invaliditetom i nije nam bio cilj ispunjavanje normi - napomenuo je Božinović.

- Cilj nam je da osobe s invaliditetom ravnopravno sudjeluju u izboru za radna mjesta za koja procjenjujemo da imaju ravnopravne šanse. Ovo nije natječaj koji je dizajniran za ovu populaciju, ali jest natječaj kojim će osobe s invaliditetom biti ravnopravno tretirane - rekao je ministar, naglasivši da ovu inicijativu žele pretvoriti u stalnu praksu.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak ocijenila je da MUP-ova inicijativa otvara mogućnost za ravnopravno sudjelovanje u procedurama zapošljavanja osoba s invaliditetom koje su obeshrabrene neuspjelim pokušajima zapošljavanja u državnim i drugim javnim tijelima.

Slonjšak je precizirala da u RH živi više od 600 tisuća osoba s invaliditetom, od kojih je njih 200 tisuća radno aktivno, a zaposleno ih je tek nešto više od 20 tisuća. '

- Suradnja s ministrom Božinovićem je rezultirala konkretnim dogovorima. Vjerujem da će i ostala ministarstva prepoznati MUP-ovu inicijativu i promijeniti dosadašnju praksu - rekla je.

Zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić (HDZ) kazala je kako je MUP-ova inicijativa zapošljavanja osoba s invaliditetom pod jednakim uvjetima prilika da i ostala tijela javne vlasti otvore radna mjesta za osobe s invaliditetom.

- Sigurna sam da će svaka osoba s invaliditetom, koja se zaposli u MUP-u, svojim radom i zalaganjem opravdati povjerenje i da će svi djelatnici MUP-a biti zadovoljni njihovim radom, ali i da će međusobno učiti jedni od drugih - rekla je.

Dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen je pozvala sve osobe s invaliditetom, a posebno bivše sportaše, da se jave na MUP-ov natječaj.

- Vjerujem kako će MUP-ov natječaj biti prilika mnogim osobama s invaliditetom da ostvare svoj puni potencijal. Također, vjerujem da će zapošljavanje osoba s invaliditetom u MUP-u donijeti nove vrijednosti i pomoći u ostvarivanju ciljeva kojima stremi MUP - rekla je Sršen.

Klaudija Klanjčić / Hina

 

Povezane vijesti