UDRUGA SJENA Vlada RH nije ispunila obećanja koje je dala djeci i odraslim osobama s invaliditetom

Cijele obitelji u kojima žive djeca s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom već su odavno na egzistencijalnom rubu i gurnute u ekstremno siromaštvo odlukama vladajućih političara i njihovim politikama, poručuju iz Sjene

Udruga Sjena

 

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena uputila je otvoreno pismo javnosti u kojem kaže da Vlada nije uvrstila u proračun za 2023. godinu novce za najranjivije skupine u društvu te je najavila prosvjed pred nadležnim institucijama.

Udruga Sjena je precizirala da je uputila javnosti otvoreno pismo jer Vlada RH u Nacrtu prijedloga državnog proračuna za 2023. godinu nije predvidjela novac za, kako ističu, ostvarenje ključnih obećanja danih najranjivijim skupinama društva - djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima i osobama s invaliditetom.

- Tijekom 2022. godine u više navrata se najavljivalo konačno predstavljanje i donošenje Zakona o osobnim asistentima te Zakona o inkluzivnom dodatku, koji se već dugi niz godina priprema, ali nikako da ugleda svjetlo dana, pa se tako to neće dogoditi ni ove godine - ocijenila je u ponedjeljak udruga.

Sjena ističe da je povećanje naknade roditeljima na njezi djeteta s težim smetnjama u razvoju sa 2328 na 4000 kuna obećao i premijer Andrej Plenković, ali dodaje kako je došlo do propusta te da je velik dio roditelja djece s teškoćama izostavljen i diskriminiran.

Udruga je podsjetila da je još ranije u javnosti kritizirala novi Zakon o socijalnoj skrbi za kojeg Sjena smatra kako nije riješio krucijalne probleme obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom niti da postoje realne naznake da bi se to moglo dogoditi u skorije vrijeme.

- Sve gore navedeno upućuje na činjenicu kako smo po tko zna koji puta žrtve manipulacija i zavlačenja od strane vladajućih političara i politika. Ovakav tretman prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u prijedlogu proračuna jasno navodi na zaključak kako su najugroženije skupine ovoga društva i dalje prepuštene same sebi - stoji u priopćenju udruge.

Sjena ocjenjuje da unatoč svim naporima u Vladi i resornim ministarstvima ne nalazi partnera koji bi uvidio važnost i ozbiljnost situacije.

- Cijele obitelji u kojima žive djeca s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom već su odavno na egzistencijalnom rubu i gurnute u ekstremno siromaštvo odlukama vladajućih političara i njihovim politikama. U ovim teškim vremenima s još gorim prognozama, dok nam i djeca i roditelji umiru bez adekvatne zaštite i podrške države i društva, ne ostavlja nam se drugi izbor nego posegnuti za ustavnim, konvencijskim i zakonskim pravom na prosvjed - poručila je udruga.

 

Hina

 

Povezane vijesti