Uskoro besplatna online edukacija na temu 'Radne aktivnosti uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama'

Cilj je pronaći i prilagoditi smislene poslove u zajednici te osigurati osobi primjereno obučavanje i podršku na radnom mjestu. Time se zagovara osiguravanje prava na rad, poštivanje ljudskog dostojanstva i pruža mogućnost socijalnog i gospodarskog uključivanja osoba u zajednicu

Prizor s edukacije.

 

Centar za inkluzivne radne aktivnosti u partnerstvu s Centrom za obrazovanje odraslih Validus provodi jednogodišnji projekt 'Ojačajmo Civilno Društvo'.

U okviru projekta, za zaposlenike organizacija civilnog društva, organiziraju besplatnu online edukaciju 'Radne aktivnosti uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama'.

Edukacija će se održati 29. i 30. studenog 2022. godine, od 10 do 16 sati putem Zoom platforme, a namijenjena je zaposlenicima OCD-a koji žele steći nove vještine i znanja za obavljanje poslova stručnjaka u uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama na otvoreno tržište rada.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (274.766,39 kuna). Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (48.488,18 kuna).

Pravo na rad jedno je od osnovnih ljudskih prava. Rad je također osnovna potreba svakog čovjeka, a velikom broju osoba s invaliditetom, iako su uz odgovarajuću podršku sposobne i spremne raditi u redovitim radnim uvjetima, još je uvijek nedostupan. Zapošljavanje i radne aktivnosti uz podršku prepoznate su kao najbolji način uključivanja osoba kojima je pri radu na otvorenom tržištu rada potrebna podrška.

Cilj je pronaći i prilagoditi smislene poslove u zajednici te osigurati osobi primjereno obučavanje i podršku na radnom mjestu. Time se zagovara osiguravanje prava na rad, poštivanje ljudskog dostojanstva i pruža mogućnost socijalnog i gospodarskog uključivanja osoba u zajednicu. To je model partnerstva u kojem su, uz osobu, uključeni poslodavci, članovi stručnih timova, obitelj, skrbnici i po potrebi druge službe u zajednici koje su važne za samu osobu.

Teme koje će obrađivati su:

- povijest i suvremeni odnos prema osobama s intelektualnim teškoćama;

- socijalna uključenost i koncept odraslosti;

- osnaživanje osoba s intelektualnim teškoćama u ostvarivanju prava na rad;

- zaštita ljudskih prava i zakonska regulativa;

- rad uz podršku u Republici Hrvatskoj;

- modeli zapošljavanja/rada uz podršku;

- prednosti i proces rada uz podršku.

Prijave zaprimaju do 28. studenog 2022. na email info@cira.hr.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti