VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Stanite i pomirišite ružu

Životnom putanjom prečesto bezglavo žurimo, nesvjesni i sebe i drugih, ne zastajkujući i ne uživajući. U strci i zbrci doticaj s realnošću gubimo, s ljepotom i probuđenim emocijama trenutaka sadašnjih

Žena s ružom

 

Prema harvardskom istraživanju iz 2010. ljudi u prosjeku 47 posto vremena provode jalovo razmišljajući o prošlosti i/ili budućnosti, umjesto o onome što im se u stvarnosti dešava.

Opčinjeni prošlošću i opsjednuti budućnošću kao na automatskom pilotu plovimo ustaljenim vodama, navikama robujući. Po već uvriježenim obrascima život 'sam od sebe dolazi' i po već pomalo učmaloj inerciji prolazi. U glavi misli se roje poput pčela poludjelih. Disperzija pažnje na sve strane zabludjela.

Gdje smo se pogubili?! Ima li nas uopće?!

Životnom putanjom prečesto bezglavo žurimo, nesvjesni i sebe i drugih, ne zastajkujući i ne uživajući. U strci i zbrci doticaj s realnošću gubimo, s ljepotom i probuđenim emocijama trenutaka sadašnjih.

Netko je davno rekao: 'Stanite i pomirišite ružu. Udahnite, pa nastavite dalje.'

Stare tehnike, nova vremena, novi izričaji. Danas se to zove 'mindfulness' ili 'pomnost, usredotočena svijest'.

'Mind full or Mindful?' ('Pre-pun ili svjestan um?'), suvremena dilema kao šlagvort ljudske svakodnevice.

Na minutu odložite kuhaču, maknite se od kompjutera, ostavite novine... Zatvorite oči i usmjerite se samo na zrak koji prolazi vašim nosnicama… Misli vam još pomalo vrludaju, ali vi ste se ipak, barem na čas, vratili sebi, vašem tijelu, vašim emocijama, vašem životnom trenutku. Vježbajte…

Biti u trenutku...
Biti sa sobom...

Biti…
Ovdje i sada…

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti