UIR ZAGREBA Poziv na kulturno-zabavnu priredbu 'I mi smo zvijezde'

Očekuje se odaziv dvjestotinjak građana koji će uživati uz raznovrstan sadržaj obogaćen plesnim koreografijama, dramskim izvedbama i glazbenim repertoarom

Prizor s pozornice, arhiva.

 

U Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) u Zagrebu, Park Stara Trešnjevka 1, u četvrtak, 8. prosinca 2022., u vremenu od 18 do 19 sati, Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) organizirati će produkciju svojih aktivnosti pod nazivom 'I mi smo zvijezde', uz besplatan ulaz za sve zainteresirane građane.

Kako stoji u priopćenju udruge, očekuje se odaziv dvjestotinjak građana koji će uživati uz raznovrstan sadržaj obogaćen plesnim koreografijama, dramskim izvedbama i glazbenim repertoarom.

Dio članova UIR Zagreba će glumiti (dramska skupina), dio će prikazati plesne koreografije (plesna i folklorna skupina), a dio će pjevati prigodne pjesme (pjevački zbor) kojima će se moći priključiti i uzvanici. Uz članove UIR Zagreba, građani će svjedočiti plesnim točkama štićenika Doma za starije osobe Trnje, glazbenom umijeću članova Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, kao i pjevačkom umijeću dječjeg pjevačkog zbora 'Zagrebački anđeli'. Neizostavno, u sad već tradicionalnu priredbu, uključit će se i Stručna služba UIR Zagreba točkom iznenađenja. Bogat kulturno-zabavni program dio je trogodišnjeg programa 'Kul-turiranje', koji sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i čiji su ciljevi povećanje kvalitete usluga, smanjenje socijalne isključenosti i poboljšanje kvalitete života socijalno osjetljivih skupina, odnosno invalida rada, ostalih osoba s invaliditetom i osoba starije životne.

- Uzevši u obzir dvogodišnju pauzu od javnih nastupanja, izuzetno nam je zadovoljstvo ovogodišnju priredbu ponovo održati uživo. Tom će prigodom osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi, upravo unatoč svojim invaliditetima, tjelesnim oštećenjima i životnoj dobi, na zabavan način prikazati dio aktivnosti kojima su sami okupirani tijekom godine i koje im pomažu poboljšati svoje stanje, kako fizičko, tako i ono psihičko i mentalno. Ove godine će imati i dodatno pojačanje - dječji zbor s kojim će program biti zaista upotpunjen. Pozivam sve građanke i građane grada Zagreba i Zagrebačke županije da 8. prosinca dođu u Centar za kulturu Trešnjevka i zajedno s nama podijele predbožićnu radost. Ulaz je besplatan za sve - poručila je uz poziv građanima predsjednica UIR Zagreba Nada Vorkapić.

Naposljetku ne zaboravimo ni statistiku. Iz udruge su si dali truda pa su došli do podataka da, prema zadnje dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, na dan 30. rujna 2022. godine, u Republici Hrvatskoj je bilo 92.219 registriranih invalida rada, od kojih 14.993 (16,26 posto) u Gradu Zagrebu i 7072 (7,67 posto) u Zagrebačkoj županiji. UIR Zagreba s tog područja okuplja njih 7000 (1,72 posto). Za tu su populaciju svakodnevna okupljanja kroz zajednička druženja, razmjenu iskustava, stvaranje brojnih umjetničkih uradaka, rekreaciju i sport, kao i razna savjetovanja, od velikog značaja u smislu utjecaja na poboljšanje kvalitete vlastita života. To je ujedno i ponos UIR Zagreba uzevši u obzir misiju UIR Zagreba - promicati, štititi i poboljšati prava osoba s invaliditetom i ojačati društvenu svijest o ravnopravnosti i jednakosti svih građana.

 

Izvor: UIR Zagreba

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti