Uključite se u besplatan 'Klub čitača Sunca za mlade s invaliditetom'

Cilj je kroz čitanje knjiga kod mladih osoba s invaliditetom povećati razinu samopouzdanja i kritičnog razmišljanja te komunikacija o emocijama, empatiji i društvenoj odgovornosti vezano uz teme koje će potaknuti pojedina knjiga

Vizual projekta.

 

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce poziva osobe s invaliditetom u dobi od 25 godina da se uključe u besplatan 'Klub čitača Sunca za mlade s invaliditetom' u sklopu projekta 'Moje pravo na pokret, govor i čitanje' - razvoj pred čitalačkih i čitalačkih sposobnosti kod djece i mladih s teškoćama u razvoju (UP.02.1.1.15.0028).

Projekt je sufinanciran u sklopu programa Europski strukturni i investicijski fondovi, Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., Europski socijalni fond.

Cilj je kroz čitanje knjiga kod mladih osoba s invaliditetom povećati razinu samopouzdanja i kritičnog razmišljanja te komunikacija o emocijama, empatiji i društvenoj odgovornosti vezano uz teme koje će potaknuti pojedina knjiga.

Kroz ove radionice mladi s invaliditetom imat će priliku osvijestiti na koji način se trebaju konstruktivno nositi s različitim životnim izazovima i kako mogu iste razriješiti, raditi na osvještavanju predrasuda i stereotipa koji su najčešće vezani za prikaz osoba s invaliditetom u knjigama, naučiti vještine konstruktivnog nošenja s ljutnjom kao neugodnom emocijom, mladi s invaliditetom naučit će proraditi osjećaj tuge, razviti mehanizme suočavanja s različitim emocionalnim stanjima kroz upotrebu terapijskih priča i, u konačnici, upotrebom priča, s mladima s invaliditetom radit će se na osvještavanju i rješavanju pojedinih sukoba, kao i osvijestiti važnost i ulogu prijateljstva u životu mladih s teškoćama u razvoju i jezičnim teškoćama i slično.

Radionice su zamišljene tako da upoznaju mlade s osnovnim načinima motiviranja i pobuđivanja interesa za čitanje i čitalačke aktivnosti. Mladi će imati priliku naučiti niz 'čitalačkih' aktivnosti i metoda koje će primjenjivati u svom obrazovanju. Voditeljica radionica je Maria Tomić Preiner, psihologinja i socijalna radnica.

Grupe održavati svaki drugi petak u trajanju od sat vremena, počevši od 9. prosinca 2022. godine na adresi Albaharijeva 2, Knežija:

- petkom od 16 do 17 sati prva grupa;

- petkom od 17 do 18 sati druga grupa.

Početak prve radionice je 9. prosinca 2022. godine, a svaka grupa će proći 10 radionica.

Potrebni dokumenti za sudjelovanje su:

- rodni list za mlade osobe s invaliditetom (ili drugi jednako vrijedan službeni dokument u kojem je naveden datum rođenja);

- nalaz, rješenje ili mišljenje relevantnog tijela vještačenja o vrsti oštećenja ili potvrda o upisu u Hrvatski registar osoba s invaliditetom;

- suglasnost roditelja/skrbnika za sudjelovanje osobe mlađe od 18 godina (maloljetnika) – na prvom sastanku;

- suglasnost mlade osobe s invaliditetom i roditelja za obradu podataka, fotografiranje i snimanje - na prvom sastanku;

- OBRAZAC 1 'Osobni podaci pri ulasku u projekt' i OBRAZAC 2 'Podaci nakon sudjelovanja u Projektu' - na prvom sastanku.

Ako imate još neka pitanja i želite se prijaviti na radionice slobodno se obratite asistetici projekata Ivi Majcek na iva.majcek@ti-si-sunce.hr.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti