UDRUGE PORUČILE Nedopustivo je da dostupnost ortopedskih pomagala bude predmet štednje HZZO-a

Apeliramo na mjerodavne institucije prvenstveno da postignu dogovore i osiguraju nesmetanu dostupnosti svih pomagala osobama s invaliditetom, a zahtijevamo i promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala, poručili su potpisnici priopćenja

Invalidska kolica, ilustracija.

 

Pokret osoba s invaliditetom uključen u 8. Centar znanja u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom izrazito je zabrinut zbog mogućnosti da ortopedska i druga pomagala budu nedostupna osobama s invaliditetom, te zbog najava distributera o nemogućnosti isporuke medicinskih pomagala, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Pokret osoba s invaliditetom iznimno je zabrinut zbog postupka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kojim su snizili cijene ortopedskih pomagala i medicinskih proizvoda dobavljačima unatoč makroekonomskoj situaciji zbog koje osobama s invaliditetom prijeti nedostupnost ortopedskih i drugih pomagala na koja imaju pravo. Ovakve odluke znatno će negativno utjecati na kvalitetu života mnogih osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji - stoji u priopćenju.

Kažu u priopćenju da u Republici Hrvatskoj živi 16 posto osoba s invaliditetom koje su više ili manje nažalost korisnici tih proizvoda, a koji im pomažu očuvati njihove funkcionalne sposobnosti, olakšavaju im svakodnevnicu i u konačnici moraju poboljšati kvalitetu njihova života s invaliditetom.

- Nama, kao organizacijama koje predstavljamo i štitimo prava osoba s invaliditetom nedopustivo je i neprihvatljivo da se pokušava uštedjeti ponovno na najranjivijim skupinama u društvu i da u donošenju ovakvih odluka nisu u fokusu sami korisnici.

Republika Hrvatska obvezala se sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom osigurati i promicati ostvarenje svih ljudskih prava, a između ostalog i promicati dostupnost i uporabu novih tehnologija kao što su i pomagala za kretanje i pomagala za komunikaciju.

S druge strane, naš zdravstveni sustav nije usklađen s Konvencijom jer imamo jedan od najlošijih Pravilnika u Europi. Osim što zbog takvog Pravilnika na listama nemamo inovativnih proizvoda i već sada su neka pomagala nedostupna, ono što imamo nažalost ne prilagođava se potrebama korisnika. Isto tako, Pravilnik se ne mijenja u ključnim stvarima, jer bez kvalitetnih standarda kvalitete ovih proizvoda na tržištu imamo nekvalitetne proizvode, a na koncu su oštećeni korisnici koji dobivaju pomagala koja umjesto da im olakšavaju život nefunkcionalna su i ne služe svrsi.

Iz prve reakcije ministra zdravstva Vilija Beroša na prozivke niza udruga i predstavnika HUP-a zbog sporne odluke HZZO-a, razvidno je da čelni ljudi zdravstvene administracije i dalje ne razumiju da umjesto parcijalnih požarnih mjera treba što hitnije pronaći kvalitetno i cjelovito rješenje za dostupnost medicinskih pomagala jer sudbina osoba s invaliditetom ne smije ovisiti o dobroj volji i pojedinačnim dogovorima HZZO-a i pojedinih dobavljača.

Stoga apeliramo na mjerodavne institucije prvenstveno da postignu dogovore i osiguraju nesmetanu dostupnosti svih pomagala osobama s invaliditetom, a zahtijevamo i promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka Europske unije - poručili su.

Pokret osoba s invaliditetom čine 13 Saveza udruga osoba s invaliditetom: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatski savez slijepih, Savez društava distrofičara Hrvatske, Hrvatski savez udruga invalida rada, Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, Hrvatski savez gluhih i nagluhih, Savez civilnih invalida rata Hrvatske, Savez društava multiple skleroze Hrvatske, Savez udruga za autizam Hrvatske, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba 'Dodir' i Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize.

 

Izvor: Pokret osoba s invaliditetom uključen u 8. Centar znanja

 

Povezane vijesti