UIR ZAGREBA U tijeku izložba Borisa Adameka 'Sjećanja za budućnost'

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) organizirala je u svojim prostorijama, na lokaciji Nova cesta 86, 15. izložbu crteža Borisa Adameka pod nazivom 'Sjećanja za budućnost' - Stari Zagreb, Samobor i Lijepa naša u tušu i ugljenu, koja je otvorena od 1. prosinca 2022. do 13. siječnja 2023. godine

Boris Adamek i Nada Vorkaić.

 

Na svečanom otvorenju izložba je pobudila veliki interes članova UIR Zagreba, zbog prekrasnih crteža koji privlače detaljima, vraćaju u djetinjstvo i mladost, na lica iz prošlosti kao što su naši djedovi i bake i drugi voljeni koji nisu više među nama te na taj način otkrivaju maštu i kreativnost autora. Svaka ta građevina, drvena ili kamena kućica, koju vraća iz mrtvila, napuštenosti, oronulosti, zapuštenosti, propadanja, kao da govori: 'Sjetite se i čuvajte svoje. Mnogo je krvi i truda uloženo u sve, da se samo tako olako napušta i prepušta drugima. Sjetite se svojih bližnjih, koji više nisu među živima, a koji su vam omogućili da budete ovo što ste danas. I borite se do kraja za svoje i za svoju prekrasnu zemlju.'

Također, kada bi usporedili crteže s naslikanim ponovno oživljenim građevinama, koje je autor vratio u njihovo prvobitno stanje, ne bismo li slobodno mogli reći pa što se može mjeriti s njima, s tom prekrasnom sljubljenošću s prirodom!? Kao da nas nekim tajnim i nevidljivim stazama vodi do svake od njih. Kao da stojimo neposredno pred njima u prirodi. Toliko je pogodio onu bit, da nas stavlja pred svakim crtežom u okruženje koje tamo stoji i naprosto nam vraća misli u ono nešto lijepo što smo naslijedili iz djetinjstva, mladosti, a što nam je dužnost prenositi na daljnja pokoljenja. Sve detalje, od mirisa, opipa, okusa...

I nama samima svojim crtežima naposljetku pobuđuje maštu s mislima nostalgije kako je to nekada bilo, često siromašno u odnosu na danas, ali puno topline, pjesme, razgovora, toplih priča naših starih, zajedništva, osmijeha, posjeta bližnjih. Svega što se danas rijetko može čuti i vidjeti, pogotovo u gradskim sredinama, u novim okruženjima, gdje se ostaje sam u vječitoj borbi za preživljavanjem iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec.

- Više puta je rečeno, i to s pravom, da je Adamek najveći majstor tuša i ugljena u okviru svog stilskog opredjeljenja, kojeg u Zagrebu imamo - izjava je Vida Horjana.

izložena djela.Boris Adamek rođen je u Samoboru 1943. godine, gdje je proveo djetinjstvo i završio srednju školu. Dalje se školovao u Zagrebu i do mirovine radio kao profesionalni novinar, uz brojna putovanja u mnoge zemlje svijeta. Na zagrebačkoj Trešnjevci živi više od 50 godina, gdje je uz osnovno zanimanje djelovao kao pisac, umjetnički fotograf, predavač i likovni umjetnik. Slikanje i crtanje učio je kod poznatog slikara, pedagoga i profesora Jerka Fabkovića. Iza njega je više od 200 skupnih izložbi, a samostalno je izlagao 29 puta u zemlji i iznozemstvu, od čega 15 puta fotografije i 14 puta slike i crteže. Čest je sudionik na raznim humanitarnim izložbama, a za svoj rad dobio je mnoga priznanja i nagrade. Prva samostalna izložba fotografija bila je u Samoboru 1971. godine, a slike i crteže je prvi put samostalno izlagao 1977. godine u galeriji NS Trešnjevka, današnjoj galeriji Modulor.

Vladimir Konić svojevremeno je rekao da Adamek u svom slikarstvu prikazuje dvije velike ljubavi. Prva mu je Samobor, mjesto gdje se rodio i počeo stvaralački djelovati, zatim Zagreb gdje živi više od pedeset godina, kao i mnoga mjesta koja se mijenjaju ili zapuštena i napuštena polako nestaju i padaju u zaborav.

- Često je to dokazao djelujući kao novinar, pisac, umjetnički fotograf i predavač, a posebice kao likovni stvaralac. Zaista bogata i osebujna ličnost. Nije čudno da u njegovu slikarstvu najčešće vidimo pomno odabrane motive stare arhitekture Samobora, Zagreba, ruralnih krajeva Zagorja, Prigorja, Turopolja, Gorskog kotara, Like, Dalmacije... Druga velika ljubav je priroda - divlja i nedirnuta. Velebitske gudure, alpske okomice, visinsko sunce, morske oluje, nisu razglednice koje pokazuju motiv. To su slike koje govore, koje daju osjećaj zime, vlage, straha i ljepote - pojasnio je Konić.

Ako u ovo blagdansko vrijeme želite vidjeti nešto novo, prelijepo i želite se umjetnički izdići iznad svakidašnjice, slobodno dođite u prostorije UIR Zagreba, gdje se možete nauživati prekrasnih crteža koji će vas zasigurno ostaviti bez riječi, u divljenju. Jer bez prošlosti nema ni sadašnjosti ni budućnosti, treba je cijeniti i sjećati se i prenositi dalje na nova pokoljenja sve ono dobro što nas je stvaralo i oblikovalo. A Adamek je upravo to postigao ovom izložbom.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti