VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Betlehemsko svjetlo mira

Ovoga Božića, i svih sljedećih koji se iz daljine pomaljaju, ukrajinskoj i svoj djeci svijeta podarite slobodu i mir, toplinu izgubljenog i razrušenog doma i zagrljaj očeva i majki. Neka novo rođenje donese i novu nadu, neka pronađe skrovite kutke još neizgubljene ljudske dobrote

Mirni Božić u Ukrajini, ilustracija.

 

Prije desetak dana betlehemsko svjetlo mira stiglo u našu domovinu. Ali od početka ruske agresije na Ukrajinu ono što se samo prividom mira zvalo, utopilo se u trenu, ponirući sve dublje i dublje. Šećerna kocka počela je gubiti slador skupljajući gorčinu nevinih ljudskih života. Sitnodušni politikanti od toga glavu u pijesak pokušavaju skriti, u borbi dobra i zla ne odabirući pravu stranu. Nečista im savjest još prljavija biva u pokušaju da u nazovi-moći licemjernu farizejštinu skriju.

A jedan ukrajinski desetogodišnjak na drugi dan Božića jedanaest godina puni. Ovdje, u osami s majkom, dok otac, tisućama kilometara daleko na ukrajinskom ratištu, mir svome sinu darovati želi, razbuktati mir koji u betlehemskom svjetlu tinja.

Stisnulo se grlo. Nečujni vapaj oslobađa: 'Ovoga Božića, i svih sljedećih koji se iz daljine pomaljaju, ukrajinskoj i svoj djeci svijeta podarite slobodu i mir, toplinu izgubljenog i razrušenog doma i zagrljaj očeva i majki. Neka novo rođenje donese i novu nadu, neka pronađe skrovite kutke još neizgubljene ljudske dobrote.'

I zato, dragi moji, ovoga Božića, osim darova, otvorite i nešto puno, puno važnije - otvorite vaša srca kako biste još bolje razumjeli i prigrlili ljudsku patnju.

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti