Kako integrirati osobe s psihičkim teškoćama na tržište rada

U sklopu programa IPA II prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske danas je u Osijeku održana konferencija o projektu "Psihičke poteškoće i svijet rada" na kojoj se raspravljalo o tome kako poduprijeti integraciju u svijet rada ljudi sa smanjenim radnim sposobnostima

Osječki Dom zdravlja, Sveučilište u Pečuhu, Fakultet za obrazovanje odraslih i razvoj ljudskih resursa te inovacijska skupina Human Innovacios Csoport iz Szigetvara dobili su potporu u sklopu prekogranične suradnje od 177.000 eura za provedbu tog projekta koji je počeo u studenome ove godine, a trajat će do siječnja 2015.

U Europskoj uniji (EU) 20 godina provodi se program koji se bavi ljudima s invaliditetom, osobama s promijenjenim sposobnostima za rad, među kojima su osobe s psihičkim tegobama, te podupire njihovu potpunu integraciju u društvo, istaknuto je na konferenciji. Ocijenjeno je da je taj program važan i za borbu protiv diskriminacije te da podupire osnaživanje društvenih i ekonomskih uloga osoba s fizičkim i psihičkim teškoćama.

To je već treći projekt ove godine u koji je uključen osječki Dom zdravlja kao nositelj ili partner, a ukupna vrijednost tih projekata, koji se uglavnom odnose na rješavanje problematike najosjetljivije skupine ljudi, veća je od tri milijuna kuna, rekao je ravnatelj osječkoga Doma zdravlja Miroslav Sikora.

Uvodna konferencija projekta "Psihičke poteškoće i svijet rada" održava se u Poduzetničkom inkubatoru BIOS-u u Osijeku, koji je i sam rezultat projekta Europske unije, rekao je.

Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham, pozdravljajući sudionike konferencije, istaknuo je zadovoljstvo što se "projekt bavi rješavanjem iznimno složene problematike zapošljavanja osoba s psihičkim problemima". "Grad Osijek želi biti maksimalno senzibiliziran za sve one građane kojima je zapošljavanje dodatno veliki problem", rekao je Ham.

Mađarska iskustva predstavila je Judit Cseh sa Sveučilišta u Pečuhu, a o mogućnostima na tržištu rada u Županiji Baranji u Mađarskoj govorio je Janos Szello.

Zadovoljstvo prekograničnim projektom "Psihičke poteškoće i svijet rada" izrazio je i glavni konzul Mađarske u Hrvatskoj Antonio De Blasio.

Hina