Centar za razvoj vrijednosti čini turizam pristupačnijim za osobe s invaliditetom

U sklopu projekta, udruga izrađuje katalog prilagođenih smještaja u Republici Hrvatskoj, pruža poslovna savjetovanja hotelima i drugim smještajnim objektima i nudi besplatnu edukaciju iz osnova hrvatskog znakovnog jezika za sve hotelske djelatnike

Žena u kolicima na plaži, ilustracija.

 

Udruga Centar za razvoj vrijednosti nas je izvijestila kako trenutno provodi projekt edukacije hotelskih djelatnika za bolji pristup gostima s invaliditetom u svojim smještajnim jedinicama.

Projekt pod nazivom 'Inkluzivan turizam - ljepote turizma za sve' sufinancira Ministarstvo turizma i sporta te podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a isti ima za cilj povećati pristupačnost turističkih usluga za osobe s invaliditetom.

U sklopu projekta, udruga izrađuje katalog prilagođenih smještaja u Republici Hrvatskoj, pruža poslovna savjetovanja hotelima i drugim smještajnim objektima i nudi besplatnu edukaciju iz osnova hrvatskog znakovnog jezika za sve hotelske djelatnike.

Projekt će doprinijeti razvoju vještina za pristup i komunikaciju hotelskih djelatnika s gostima s invaliditetom, a s druge strane, osobama s invaliditetom olakšat će konzumiranje turističkih usluga.

Utjecaj ovog projekta na osobe s invaliditetom također je višestruk. Ponajprije, saznanjem o educiranim i osposobljeni za rad zaposlenicima u turizmu, osobe s invaliditetom bit će motivirane i ohrabrene za putovanja u destinacije i smještajne jedinice čiji su zaposlenici prošli edukaciju i usavršavanje za rad s osobama s invaliditetom. Osim toga, vrlo je važno istaknuti olakšan pristup osobama s invaliditetom turizmu i putovanju kroz javno dostupan turistički katalog 'Apartmani i hoteli dostupni osobama s invaliditetom'.

Nadalje, turisti s invaliditetom će na svojim putovanjima od turističkih djelatnika dobiti kvalitetan, senzibiliziran i osnažujuć pristup što će doprinijeti njihovom dostojanstvu i integritetu tijekom putovanja.

Dugoročno će biti vidljiv utjecaj na povećanje motivacije osoba s invaliditetom za putovanjem. Dugoročno će, u konačnici, turizam biti pristupačniji osobama s invaliditetom. Ukupno, utjecaj na zaposlenike u turizmu i njihove nove, kvalitetne vještine pristupa osobama s invaliditetom doprinijet će razvoju motivacije i odlučnosti osoba s invaliditetom kod planiranja putovanja. Prema tome, najvažniji je utjecaj provođenja ovog projekta veći broj osoba s invaliditetom uključen u turističke aktivnosti.

Više o svemu i Centru za razvoj vrijednosti doznajte ovdje.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti