Akcija 'Plavi ponedjeljak - Budi hrabar, potraži pomoć' širi svijest o problemu depresije

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora

Depresija, ilustracija.

 

Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje organiziraju akciju širenja svijesti o problemu depresije na ovogodišnji 'Plavi ponedjeljak' (engl. Blue Monday), kao navodni 'najdepresivniji dan u godini'. Akcija se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u blizini sata, u ponedjeljak 16. siječnja od 12 do 14 sati. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije.

Građanima će volonteri udruge dijeliti poklone koje su za ovu prigodu donirali sponzori. Ukupno će biti podijeljeno 500 poklon paketa. Pozivaju sve građane da im se obrate bez zadrške, podijele svoja iskustva s depresijom pa čak i daju vlastite savjete o tome kako je prevladati.

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije ostavili su duboke psihološke posljedice, što u velikoj mjeri može dovesti do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva.

- Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ukoliko se ne osigura pomoć. Svim suicidalnim osobama preporučamo broj Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/237-6470 (radi od 0 do 24 sata), gdje pomoć mogu dobiti anonimno - kažu organizatori akcije.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije ti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna. Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje svakako savjetuju građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji.

 

Izvor: Životna linija/Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje

 

Povezane vijesti