Pčelinjim otrovom nadvladava teški oblik multiple skleroze

Mario Brkić iz Kozarice ima teški, brzo napredujući oblik multiple skleroze. Usprkos liječenju u Zagrebu i Varaždinu sve se teže kretao. Supruga i troje djece bili su uz njega, ali vidnog oporavka, nažalost, nije bilo, Mario nije više mogao hodati, sjediti, pojavili su se i ostali poremećaji, završio je u kolicima

S teškom bolešću tridesetsedmogodišnji Mario Brkić iz Kozarice, nedaleko Novske, bori se mjesecima. Polovicom ove godine osjetio je prve simptome, teško hodanje, probleme koji su se od nogu proširili na ruke i tijelo, a stanje se samo pogoršavalo.

Liječenje bez rezultata

Dijagnosticiran mu je teški, brzo napredujući, oblik multiple skleroze. Usprkos liječenju u Zagrebu i Varaždinu sve se teže kretao. Supruga i troje djece bili su uz njega, ali vidnog oporavka, nažalost, nije bilo, Mario nije više mogao hodati, sjediti, pojavili su se i ostali poremećaji, završio je u kolicima.

– Bili su to teški dani. Cijeli život obitelji se promijenio. Najgore što liječenje nije davalo nikakvih vidnih rezultata, no nismo se predavali. Znao sam da se radi o neizlječivoj bolesti i da bi izlječenje i svaki napredak, bio pravo čudo. Nisam htio ostati prikovan za krevet, tražio sam druge metode ozdravljenja, kazao je Mario.Kako klasična medicina nije davala odgovarajuće rezultate, Mario je zatražio pomoć od liječnice Maje Roje Novak, neurologinje koje vodi privatnu ordinaciju, a posvetila se liječenju inovativnim metodama. One objedinjavaju više terapeutskih pristupa uz korištenje pčelinjeg otrova, kako bi se oboljeli doveo što brže u bolje stanje. Već nakon nekoliko tretmana Mario je osjetio poboljšanje. Nakon šest tjedana došlo je do oporavka, povratila se funkcija hodanja pa Mario već pravi korake uz pomoć hodalice i štapova. Terapije i ubodi pčela koje liječnica koristi u tretmanu, potpuno su vratile osmijeh na Mariovo lice.

– Mario je došao u lošem stanju. Ovo je teška bolest i u ovom trenutku je pod kontrolom, no on će biti u dugoročnom tretmanu. Iako je stanje puno bolje nego na početku, trebat će više godina da bi govorili o ishodu. Cilj nam je da Mario obnovi radnu sposobnost i vrati se u normalni život, kazala je liječnica.Da bi se to ostvarilo potrebno je odlaziti u Zagreb na svakodnevne tretmane koji traju više sati.

Na putu ozdravljenja

– Tretmani traju oko tri sata. Koristim i lijekove koji se moraju nabavljati izvan Hrvatske. Prehrana je prilagođena mojem zdravstvenom stanju. Pravo čudo učinili su pčelinji ubodi čime primam i spasonosni otrov koji sadrži različite ljekovite komponente, dodao je Mario.Pored bolesti, strpljivog iščekivanja pomaka ka zdravlju, sada ga muče i druge brige. Obitelj se financijski iscrpila, naime, za odlazak u Zagreb, tretmane i lijekove, u ovoj fazi liječenja treba dnevno dati oko 170 Eura. Do sada su pomagali i brojni drugi, Mario ne nalazi dovoljno riječi kojima bi im zahvalio. Ali i moli, sve koji još mogu odvojiti za njegovo liječenje koje sada, kada je na putu ozdravljanje, ne smije prekinuti, da mu pomognu koliko mogu.Za tu svrhu otvoren je i poseban žiro račun u banci, PBZ 234 0009 310302 9407. U humanitarnu misiju uključila se i obitelj Čutić iz naselja Brestača, koji su organizirali humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za liječenje.

VLM