Udruga slijepih Međimurske županije provodi projekte za djecu

Aktivnostima se potiče društvena integracija slijepe djece u aktivnosti lokalne zajednice, utječe se na poboljšanje njihovog zdravlja, imaju pozitivan učinak na psihosocijalni razvoj, jačanje samostalnosti i samopouzdanja te razvijanje komunikacije uključene slijepe djece

Prizor s radionice.

 

Društvena integracija slijepe djece je nedostatna jer se njihovo slobodno vrijeme svodi na boravak u krugu obitelji što dovodi do njihove pasivnosti i nesamostalnosti.

Zbog potrebe za boljom socijalnom uključenošću slijepe djece, kreiranjem svrhovitijeg i kvalitetnijeg slobodnog vremena te stjecanjem novih znanja udruga za slijepu djecu organizira razne aktivnosti.

Za djecu se provode:

- edukativne aktivnosti: učenje stranog jezika, jezični kamp, individualne glazbene i matematičke poduke te grupne radionice za djecu;

- sportsko-rekreacijske aktivnosti: treninzi gimnastike i boksa, tečaj plivanja i vježbanje uz podršku trenera);

- terapije: fizioterapija i Bowen/Emmett/Mfr.

Sportsko-rekreacijske aktivnosti utječu na fizičku spremnost i koriste općem zdravlju slijepe djece, edukativne aktivnosti im razvijaju komunikaciju, potiču kreativno izražavanje i pomažu im u svladavanju školskog gradiva, a rehabilitacijskim aktivnostima osigurana je adekvatna rehabilitacija slijepe djece s višestrukim oštećenjima.

Za roditelje slijepe djece organizirana je grupa podrške na kojoj ih se educira o ulozi razvoja samostalnosti  i socijalnog uključivanja njihove djece.

Izvoditeljima aktivnosti za slijepu djecu pružena je mogućnost individualne podrške i praćenja kako bi se senzibilizirali i educirali o radu sa slijepom djecom te bolje snašli u radu s njima.

Svim ovim aktivnostima potiče će se društvena integracija slijepe djece u aktivnosti lokalne zajednice, utječe se na poboljšanje njihovog zdravlja, imaju pozitivan učinak na psihosocijalni razvoj, jačanje samostalnosti i samopouzdanja te razvijanje komunikacije uključene slijepe djece.

Navedene aktivnosti dio su: programa 'Osjetimo život' koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, projekta 'Isti smo mi, kao i svi' koji financira Zaklada 'Hrvatska za djecu' i projekta 'Osnažimo mišiće!' koji financira Eko Međimurje.

 

Izvor: Udruga slijepih Međimurske županije

 

Povezane vijesti