Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu ima prvu stambenu jedinicu

Ovo je prva stambena zajednica u Splitu i podupire proces deinstitualizacije. Šest korisnika smjestili smo u adekvatan lijep stan, u obiteljsko okruženje, kaže ravnateljica Centra Snježana Čotić

Korisnici u stambenoj jedinici.

 

Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu pruža novu uslugu organiziranog stanovanja. Prve stanare primio je stan u Splitu 13. siječnja kada je održana završna konferencija projekta 'Zajedno sretni' u organizaciji Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, Split.

Projekt 'Zajedno sretni' Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, Split je kroz tri godine obuhvatio ranu razvojnu podršku i organizirano stanovanje, dvije vrlo važne socijalne usluge.

Kroz projekt 'Zajedno sretni' uređena je i opremljena stambena jedinica za šest korisnika COO Juraj Bonači koja je svečano otvorena uz prisustvo djelatnika COO Juraj Bonači, korisnika, predstavnika Grada Splita i županije Splitsko-dalmatinske, Zavoda za socijalni rad, Područni ured Split i medija.

- Ovo je prva stambena zajednica u Splitu i podupire proces deinstitualizacije. Šest korisnika smjestili smo u adekvatan lijep stan, u obiteljsko okruženje. Prostor je od Ministarstva državne imovine i dat nam je na trajno korištenje. Pothvat je ovo vrijedan 700 tisuća kuna - kaže ravnateljica Centra Snježana Čotić.

Cilj je da korisnici imaju radnu terapiju u lokalnoj zajednici i ovo je kretanje u tom smjeru.

Usluga se pruža korisnicima koji su ranije bili u domu i sad imaju navršenu 21 godinu. Ovime im je omogućeno da prvi put imaju svoj stan i uče sve ispočetka, a krajini cilj je da im podrška stručnjaka bude potrebna u što manjoj mjeri.

Projekt je sufinanciran u 100-postotnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.'

Spomenimo još da jedan stan već postoji u Makarskoj.

 

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti