Cijeli razred je zbog Noele naučio znakovni jezik

Uvijek su nekako pokušavali naći neki svoj poseban način da komuniciraju i Noela se prilagođavala drugoj djeci i tu je meni sinulo - zašto se mi malo ne bi prilagodili njoj, kazala je učiteljica Ivona Jakopec od koje je ideja potekla još u drugom razredu

Noela i djeca iz razreda.

 

Noela Vincek učenica je 4.c razreda u OŠ Špansko-Oranice, a njezina učiteljica iz boravka je potaknula cijeli razred da nauče znakovni jezik kako bi mogli komunicirati s njom, a danas na znakovnom jeziku i pjevaju.

Noela Vincrk gluha je od rođenja i jedino to ju razilikuje od vršnjaka. Sve je počelo na školskim priredbama kada su pjevali uz znakovni jezik. Uz vježbu, ali i pomoć Noeline komunikacijske posrednice koja je s njom u školi, brzo su svladali osnove.

- Uvijek su nekako pokušavali naći neki svoj poseban način da komuniciraju i Noela se prilagođavala drugoj djeci i tu je meni sinulo - zašto se mi malo ne bi prilagodili njoj - kazala je učiteljica Ivona Jakopec od koje je ideja potekla još u drugom razredu.

Djeca kažu da im je najteže bilo naučiti životinje, a učiteljice su se potrudile da svaki učenik dobije svojstven znak koji odgovara njegovu karakteru.

- Mislim da im je najlakše bilo zapamtiti njihova imena. To im je bilo fora jer smo, zapravo, imena slagali tako da je to neki znak koji je baš poseban za njih, za nekakvu njihovu osobnost ili izgled - rekla je učiteljica Ivona.

- Djeca su vrlo jednostavna, žele se družiti i igrati, a ako se vi hoćete i želite družiti i igrati s djevojčicom koja ne čuje, morate nekako naći neki način, oblik komunikacije - dodala je učiteljica Lovorka.

- Sretna sam zbog njih, zbog cijele ove priče, zbog Noele. Sretna je i ona i njezini roditelji. Svi učenici 4.c razreda su divna djeca u koje je usađena empatija još od prvog razreda. Ovo su stvari koje me vesele - rekla je Noelina asistentica Sara.

Razred će dobiti nagradu Ponos Hrvatske, a ovo je pravi primjer da je uz prave prijatelje sve lakše. Noela je sretna, vesela i prihvaćena.

Pokazali su da je inkluzivno obrazovanje budućnost.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti