VIŠNJA MAJSEC SOBOTA U godini novoj

U danima iza preživjeli smo odlazak kune i dolazak eura, tridesetprvu obljetnicu priznanja Lijepe naše i 'mudro zborenje karijesnog predsjednika' njenog, promaljanje ugođaja zimskog i nazovi depresivnost Blue Mondaya (‘plavog, i vele tužnog, prošlog ponedjeljka’)

Žena sa svjetiljkom, ilustracija.

 

Nabijeni dani do ibera bome u kojima smo, među ostalim, saznali da je riječ 2022. godine bila 'gaslighting', riječ koja označava čin obmanjivanja ili grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebice za vlastitu korist, tek tako, onako...

Poznato zvuči?!

U doba lažnih vijesti, teorija zavjere, trolova i fakeova, 'gaslighting' je postala omiljena riječ za percepciju obmane, za manipulaciju izluđivanjem i emocionalnim zlostavljanjem u kojem zlostavljač manipulira situacijom, ne bi li žrtvu naveo da preispituje vlastitu realnost i posumnja u vlastitu percepciju stvarnosti.

Nesaglediv doprinos i Lijepa moja ovome dala, (polu)svijet političara i politikanata, hejtera i mizantropa, spodoba raznih i verbalnih poganija njihovih.

Kao što se Charlie Chaplin u 'Velikom diktatoru' globusom poigravao, suvremeni 'gaslightinzi' (ili u prijevodu 'plinski rasvjetljivači') to isto s našim životima učiniti pokušavaju, u zdrav mozak nas svakodnevno... Kljucajući.

I zato - nadmeni politikanti i karijesna laprdala, demagozi i šarlatani, manipulatori i smutljivci, poslušnici i poltroni, muljatori i opsjenari, konvertiti i kameleoni, obmanjivači i grebatori, uvlakači i foteljaši, karijeristi i otpadnici, klimoglavci i ulizice, marginalci i oportunisti, prevaranti i bleferi, kokošari i probisvjeti, bukači i ljigavci, lupeži i pohlepnici, smutljivci i nitkovi, profiteri i provokatori, lezilebovići i diletanti, plagijatori i spletkaroši, mlatimudani i bezveznjaci, vi olinjali 'gaslightinzi' iliti ofucani 'plinski rasvjetljivači', u godini novoj - ot-ka-či-te!

 

Višnja Majsec Sobota