HSUIR Održana konferencija pod nazivom ‘Prevencija i zaštita na radu u svijetu rada koji se mijenja’

Hrvatski savez udruga invalida rada dana 29. studenoga 2022. godine održao je konferenciju pod nazivom ‘Prevencija i zaštita na radu u svijetu rada koji se mijenja’

Vizual konferencije.

 

Konferencija je održana s ciljem ukazivanja značaja prevencije i zaštite zdravlja na radu u svijetu rada koji se mijenja u okviru Razvojne suradnje Centra znanja u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Na samom početku odana je počast minutom šutnje dugogodišnjem predsjedniku Zajednice saveza osoba s invaliditetom Zorislavu Bobušu i dugogodišnjem predsjedniku Hrvatskog saveza udruga invalida rada Josipu Petraču te svima koji više nisu s nama, a svojim nesebičnim radom su uvelike doprinijeli razvoju pokreta invalida rada i svih osoba s invaliditetom.

Uvodno, prije radnog dijela Konferencije, uzvanike je prvo pozdravio predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Ante Štulić, zatim predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Marica Mirić te zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekač Knežević.

Radni dio konferencije sadržajno je obuhvatio osam zanimljivih i vrlo informativnih predavanja.

Prvo predavanje na temu ‘Stvaranje pretpostavki za vraćanje invalida rada na slobodno tržište rada’ održao je izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada i pravnik, Leke Sokolaj.

O analitici i statistici zapošljavanja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj’, opsežno predavanje održala je savjetnica za zapošljavanje, Martina Sajko Olovec iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Predavanje na temu ‘Zakon o registru osoba s invaliditetom’ online je održao Tomislava Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pravilnik o poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom’, izložila je rukovoditeljica službe za zapošljavanje i poticaje, Ana Marinović iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Predavanje ‘Rad od kuće, iskustva, praktična provedba i prevencija’ održala je savjetnica pravobraniteljice Natalija Krajnović iz Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

O mentalnom zdravlju govorila je magistra psihologije Helena Koren iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predavanjem ‘Psihosocijalni rizici povezani s radom i mentalno zdravlje.

Predsjednica Zajednice sveza osoba s invaliditetom Marica Mirić održala je predavanje na temu ‘Jačanje otpornosti na krize‘ u kojem je istaknula važnost strateškog planiranja udruga i saveza.

O ulozi organizacija civilnog društva i njezinoj važnosti, primjerom dobre prakse rada Udruge invalida rada Zagreba govorila je voditeljica stručne službe Udruge invalida rada Zagreba Anamarija Lazić predavanjem ‘UIRZ za SVE’ čime je završena Konferencija.

Zajedničkim radom i suradnjom nastaviti djelovati u smjeru pristupačnijeg otvorenog tržišta rada za osobe s invaliditetom i stvaranju što boljih uvjeta rada s ciljem prevencije ozljeda na radu zadaća je sviju nas.

 

Izvor: Hrvatski savez udruga invalida rada

 

Povezane vijesti