Međimurska županija pokrenula projekt koji potiče sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima

Cilj projekta je doprinijeti promicanju suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanja zdravlja

Zajednička fotografija s predstavljanja projekta.

 

Europska regija sporta u 2022. godini, Međimurska županija, predstavila je novi projekt pod nazivom 'No Boundaries' kojim se želi potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima, ali i ojačati vještine volontera te članova sportskih kluba i udruga civilnog društva za rad s osobama s invaliditetom u području sporta.

Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri na projektu su slovenska Općina Lendava (Slovenija) i mađarska Razvojna agencija jezera Balaton. Sam projekt vrijedan je 200.000 eura, a financiran je iz programa Erasmus+ SPORT, Not-for-profit European sport events.

- Ideja za projekt javila se u godini kada je Međimurska županija nosila titulu Europske regije sporta jer smo prepoznali nedostatak sportskih aktivnosti prilagođen osobama s invaliditetom. U Međimurskoj županiji živi gotovo 15 posto stanovništva s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta, te su vrlo često onemogućeni u sudjelovanju u društvenim i sportskim aktivnostima - istaknula je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić na početnoj konferenciji projekta održanoj u Riznici Međimurja.

Cilj projekta je doprinijeti promicanju suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanja zdravlja.

- Drago mi je što je Međimurska županija pokrenula projekt za koji vjerujem da će postaviti nove standarde u sportskoj aktivnosti u regiji jer svaki projekt, inicijativa i aktivnost koju provodimo u suradnji s osobama s invaliditetom su hvalevrijedni i korisni. Obnašanje titule Europske regije sporta iznjedrilo je nove ideje, a ovaj projekt potvrda je još jednog uspješnog apliciranja na fondove, ali i dokaz odlične suradnje koju njegujemo s našim susjedima. Uz to, ojačat ćemo vezu s našim udrugama osoba s invaliditetom koje su svojim angažmanom i aktivnostima zaista primjer drugima u Hrvatskoj -kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Inovativnost projekta bit će u kreiranju novog programa za sportove na vodi za osobe s invaliditetom. S obzirom na to da se sva tri projektna partnera nalaze u neposrednoj blizini vodenih površina, rijeka i jezera, kreiranje uvjeta za bavljenje sportovima na vodi za osobe s invaliditetom prepoznato je kao dodana vrijednost. Projektni partneri iz mađarske Razvojne agencije jezera Balaton već imaju iskustva u organizaciji sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom, a kako je istaknuo direktor agencije Gabor Molnar, s nestrpljenjem očekuju početak rada na ovom projektu uz pomoć kojeg žele osigurati bolje preduvjete za organiziranje sportskih događanja za osobe s invaliditetom.

- Projekt 'No Boundaries' zasigurno će biti zanimljiv i izazovan, no sigurni smo da će nam se uloženo vrijeme i energija na kraju višestruko vratiti - kazao je Gabor Molnar.

Brojna ulaganja i aktivnosti s ciljem poboljšanja uključenosti osoba s invaliditetom u zajednici već je provela Općina Lendava, a projektom 'No Boundaries' žele dodatno potaknuti osluškivanje problema osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te promovirati solidarnost.

- Sport za osobe s invaliditetom znači i rehabilitaciju, jer između ostalog i jača njihovu životnu snagu. U Općini Lendava osobe s invaliditetom aktivni su članovi mnogih sportskih klubova s ciljem održavanja svoje zdravstvene i tjelesne kondicije, čime se postiže veća samostalnost i samostalnost osobe s invaliditetom u integraciji u životnu zajednicu. Njihovu aktivnost želimo još snažnije potaknuti na svim razinama te im osigurati odgovarajuće sadržaje i infrastrukturu - pojasnila je direktorica Instituta za turizam i razvoj Lendava Martina Bukovec.

Međimurska županija u projekt je uključila i sedam organizacija civilnog društva s područja Međimurske županije koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Ciljne skupine su osobe s invaliditetom svih dobnih skupina - djeca, odrasli i starije osobe. Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje će se provoditi u razdoblju od 18 mjeseci, a korisnici projekta su 30 volontera i 120 osoba s invaliditetom uključenih u sportska događanja. U projekt će biti uključeni vanjski stručnjaci kineziolozi koji će izraditi sportske programe rada za osobe s invaliditetom svih dobnih skupina, a za rad u sportu s osobama s invaliditetom bit će obučeni i volonteri.

- Želimo što više osoba s invaliditetom, posebice djece uključiti u sportske aktivnosti te vjerujem da ćemo kroz projekt povećati inkluziju osoba s invaliditetom u sportu - istaknula je predsjednica Udruge za autizam Pogled Jasenka Martinčević zahvalivši Međimurskoj županiji što brine o najranjivijima u svojoj zajednici.

 

Izvor: Međimurska županija

 

Povezane vijesti