PULA Obilazak lokacija na kojima je potrebna bolja pristupačnost osobama s invaliditetom

Budući da Grad Pula među prioritetima svog rada ističe osobe s invaliditetom, aktivno se radi na osiguranju pristupačnosti i omogućavanju lakšeg kretanja svim dijelovima grada osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti

Nepristupačan pješački prijelaz u Puli.

 

Predstavnice Grada Pule Tamara Plec i Nataša Ćendić zajedno s predstavnicima Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre (DOSTI) Marijanom Grabrićem i Zuzanom Hoti Radolović su 23. siječnja 2023. godine obišli lokacije na kojima je potrebno izvršiti određene zahvate kako bi se osigurala pristupačnost osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti.

Tom su prilikom definirane lokacije na kojima pristupi nisu izvedeni ili nisu izvedeni sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, budući da su izvedene godinama prije njegovog donošenja, te su kao takve zastarjele i neprilagođene. Na pojedinim lokacijama taj je problem istaknutiji nego drugdje, primjerice, kod FINA-e i kod glavne pošte. Problem je primjetan i na ulazu u glavnu ljekarnu na Giardinima i na ulazu u poštu na Velom Vrhu.

Budući da Grad Pula među prioritetima svog rada ističe osobe s invaliditetom, aktivno se radi na osiguranju pristupačnosti i omogućavanju njihovog lakšeg kretanja svim dijelovima grada, u narednom će se periodu nastaviti dobra praksa izvedbe radova na prilagodbi nogostupa, kako pojedinačno po danas utvrđenim zahtjevima, tako i kroz najavljene projekte rekonstrukcije gradskih ulica, sve kako bi se na što brži i adekvatniji način omogućio što lakši i kvalitetniji život osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti.

U ovakvu šetnju i obilazak bi trebali otići svi čelnici gradova u Hrvatskoj. Unatoč brojnim zakonima, odredbama pa i upozorenjima pravobraniteljice i SOIH-a, daleko smo od mogućnosti kretanja bez prepreka i vrlo je niska svijest o važnosti osiguravanja pristupačnosti. Pitanje pristupačnosti je jedno od najvažnijih pitanja za osobe s invaliditetom i važno je promijeniti postojeće stanje koje nije zadovoljavajuće. Bez pristupačnosti nema potpunog uključivanja u zajednicu, obrazovanja, ni zaposlenja.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti