Tvrtka Veličko zapošljava osam osoba s invaliditetom - više od polovice djelatnika

Svojim djelovanjem tvrtka Veličko d.o.o. je, zasigurno, ogledni model društveno odgovornog poduzetništva, a s vremenom bi mogao postati koordinator socijalno poduzetničkih aktivnosti, rekla je županica čestitavši direktorici i svim djelatnicima na ostvarenim rezultatima

Radnici u kuhinji tvrtke Veličko.

 

Tvrtka Veličko d.o.o. počinje poslovati 2020. godine, s osnivači iste su dvije partnerske udruge sa sjedištem u Velikoj, a to su Udruga Veličanka i Udruga Ruka podrške. Prostore tvrtke, koja danas zapošljava 15 osoba, od kojih osam s invaliditetom, s tendencijom stalnog rasta, posjetila je županica Antonija Jozić. Osnovna djelatnost tvrtke je kuhanje i dostava obroka za 350 korisnika na području županije.

Brojni uspješno provedeni projekti potaknuli su članove ovih dvaju udruga na pokretanje gospodarske djelatnosti po načelima društveno odgovornog poduzetništva, a dosadašnje iskustvo stečeno provedbom projekata rezultiralo je time da je tvrtka 2021. godine od Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dobila status integrativne radionice. Rad integrativne radionice, osim integracije osoba s invaliditetom u proizvodne procese, doprinosi razvoju ovog kraja jer proizvodnja podrazumijeva nabavu poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od loklanih OPG-a, obrta i poduzeća.

- Veličko trenutno završava drugu fazu razvoja, a koja podrazumijeva dogradnju postojeće poslovno-proizvodne hale s dva nova pogona, pogonom za preradu voća i povrća te pogonom za pekaru i proizvodnju tjestenine i pripadajućim potrebnim prostorijama, odnosno skladištima. Svrha dogradnje prvenstveno je zadovoljavanje vlastitih potreba, a potom izlazak na tržište s viškom proizvoda - rekla je direktorica Ana Blažević i zahvalila se županici na interesu za njihov rad.

U ovoj fazi uz izgradnju i opremanje pogona plan je i postavljanje solarne elektrane na oba krova (postojeći i novi krov) kako bi se postigle uštede na električnoj energiji, a novac usmjerio na daljnji razvoj tvrtke. Vrijednost investicije je 465.017,90 eura. 450.000,00 eura financira Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a razliku od 15.017,90 eura financira sama tvrtka - zaključila je Blažević.

- Svojim djelovanjem tvrtka Veličko d.o.o. je, zasigurno, ogledni model društveno odgovornog poduzetništva, a s vremenom bi mogao postati koordinator socijalno poduzetničkih aktivnosti - rekla je županica čestitavši direktorici i svim djelatnicima na ostvarenim rezultatima.

Zaposlenici su, ističu, njihova najveća snaga i misao vodilja pri svakom planiranju budućeg razvoja tvrtke. Njihova nesebičnost, motiviranost, te brižnost i predanost radu utkana je u svako jelo koje izađe iz njihove kuhinje, te mu daje dodatnu vrijednost. Njihova ljubav prema poslu koji obavljaju pozitivno utječe na zajednički rast i razvoj, te zahvaljujući njima svakim danom postaju sve prepoznatiji na tržištu.

Sve je krenulo kada je Udruga Veličanka uspješno implementirala projekt 'Nešto se dobro kuha' koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz poziv Poticanje društvenog poduzetništva. Aktivnosti iz projekta bile su usmjerene na pripremu članova udruge na pokretanje gospodarske djelatnosti po načelima društveno odgovornog poduzetništva. Sredstvima iz projekta nabavljena je osnovna oprema za rad kuhinje i osposobljen 21 član udruge. Završetkom provedbe projekta udruga je stekla osnovne preduvjete vezano za opremu, prostor i ljudske kapacitete, te pokrenula rad Socijalne kuhinje na principima društvenog poduzetništva u listopadu 2018. godine. Rad kuhinje je organiziran kao društveno poduzeće gdje se zapošljavaju teže zapošljive i ranjive skupine, koje teško pronalaze svoje mjesto na tržištu rada.

S vremenom, tvrtka planira postati veći otkupljivač i prerađivač voća i povrća, te ostalih sirovina od lokalnih OPG-ova u Požeško-slavonskoj županiji. Sve proizvedeno koristilo bi se za potrebe kuhinje, a sav višak bio bi plasiran za tržište.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti