ANGELININ SVIJET Kako izdresirati muža, djecu i ostalu siročad

Živimo u muškom svijetu, gdje se napori žena ne honoriraju, gdje je žena dužna biti kuharica, sluškinja i čistačica, naravno sve uz svoj redovan, plaćen posao

Kućanica, retro ilustracija.

 

Nedjelja je. Vrijeme kad plemeniti mužjaci hodaju po kletima, druškaju se s pripadnicima iste vrste po birtijama, restačima ili naprosto uživaju na kauču u plodovima svog mukotrpnog rada. Kažu da je miroljubiva nedjelja dan za odmor, tako je i dragi Bog odredio. Osim, naravno, za žene, jer treba skuhat, oprat gaće, hlače, trenirke, radnu odjeću, usisat, obrisat podove, oprat suđe, promijenit posteljinu, peglat, ribat kupaonu i da ne duljim, ubit se od posla.

Dakle, krećemo polako, ranojutarnjom kavicom. Naravno, zamolim muža da to on napravi jer se ipak ranije diže pa mu je usput. Dilber mi dostavi napitak u krevet jer je tako svima lakše, a ja se vesela i prpošna rastegnem i kažem hvala. Nedjeljna kavica mora se duže srkat, u krevetu naravno, a sve to uz rastezanje ligamenata, praćenje dnevnih vijesti i naravno pokoju važnu napomenu o današnjim obvezama ukućana. Važno je da svi dobiju detaljne upute pa ako treba i s crtežima, da ne bi bilo zabune. U naletu svoje prpošnosti, mogli bi sigurno ispeći tortu, kolače ili ne daj Bože palačinke u 'wine chateau'.

Ne opterećujem ja njih sa svim i svačim, dječica su dužna očistit svaki svoju sobu, usisat stepenice, tepihe i dnevnu sobu, obrisat prašinu gdje treba i napravit doručak. Muža sam posala po kruh i mlijeko, tako da je za početak dana sve pokriveno. Dobra organizacija je pola posla, tako kažu, a toga kod nas ne manjka.

Nedjeljni ručak kuham ja, osim naravno, u iznimnim situacijama, kad mi se stvarno ne da. To je više pravilo, nego iznimka. Siročići si tad nešto namažu na kruh, narežu ili naprave nešto na brzinu. Lakši je to put, nego ostati gladan.

Slijedi poslijepodnevna kavica, tu se već fajtaju tko će je skuhat, ipak je to umjetnost. Sunce mamino to napravi najbolje uz dekadentne dodatke poput meda, raznih začina i ostalih hedonističkih primjesa.

Valja se potom posvetit malo sebi. Nedjelja je, dan za relaksaciju. Vježbanje, fitnes, odlazak na obližnje bazene ili naprosto uživanje u kupki s mirisnim uljima.

Za to vrijeme muž i siročići dovršavaju kućanske poslove, peru, kuhaju, brišu podove, prašinu i spremaju netom ispeglani veš. Majice se slažu na crtu, svaka čaša je pažljivo ispolirana, paučina ometena, na stolu me dočekuju netom ubrane tratinčice. Pepeljuge su sretne da mogu pomoći, a zla maćeha spretno koristi svaku izliku za obavljanje neodgodivih poslova izvan kuće. Uglavnom su to kavice s frendicama, noćni izlasci do ranojutarnjih sati te neodgodivi poslovni ručak s važnim klijentima.

Šalu na stranu, živimo u muškom svijetu gdje se dodatni napori žena ne honoriraju, gdje je žena kuharica, sluškinja, čistačica, uz svoj redovan, slabo plaćen posao.

Dječica uglavnom masakriraju tablete, mobitele, računala, nerijetko izgube vid buljeći u igrice i razno-razne ekrane. Dok jedu ili obavljaju nuždu, mobitel mora biti uz njih. U društvu s prijateljima, umjesto da razgovaraju, šalju si poruke ispod stola. Vrli je to novi svijet, gdje je važno objaviti fotku na društvenim mrežama. Knjige se odavno ne čitaju, profesori su glupi, a roditelji su tu da ispunjavaju njihove želje.

Maštati o novom svijetu gdje žena ima vremena za sebe, gdje ne vodi neprestano brigu o nečijim potrebama, ispunjava tuđe želje već se najprije pobrine za svoje, možda je iluzorno, ali potiče na razmišljanje jesmo li stalno nekom nešto dužne, jesmo li možda mi krivo odgojene, koje su naše obveze, da li smo previše asertivne te kako djecu usmjeriti na pravi put.

 

A.G.

 

Povezane vijesti