SOIH Zaključci s online sastanka uoči Međunarodnog dana žena

SOIH - Mreža žena s invaliditetom organizirala je u utorak, 24. siječnja 2023., online sastanak s predstavnicima 15-ak udruga, kako bi dogovorili pripreme za predstojeće manifestacije važne za žene s invaliditetom diljem Hrvatske

Žena u kolicima, ilustracija.

 

Na samom početku sastanka predsjednica SOIH-a Marica Mirić je zaželjela svima dobru novu suradnju, uz najljepše želje u ovoj godini.

Naglasak je stavljen na dva događanja 2023. godine: Kampanju 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama' koja se provodi 14. veljače, kao i na Međunarodni dan žena koji se obilježava 8. ožujka.

Na sastanku su iznijeti različiti prijedlozi te je naposljetku dogovoreno da će se ove godine ponovno izvoditi 'Vaginini monolozi', a s redateljicom Bojanom Guberac dogovorit će se trajanje predstave i broj sudionica.

Zajednička aktivnost svih članica Mreže u okviru Kampanje 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama' bit će predstavljanje poruke 'Gradimo zajedno kulturu nenasilja'. Mreža će Kampanju provoditi u prirodnom okruženju. Svaka članica izradit će fotografiju s porukom i dostaviti je SOIH-u do 10. veljače radi pripreme filma. SOIH će film predstaviti putem medija uz prigodan tekst o kulturi nenasilja povezujući ga s nasiljem nad ženama s invaliditetom.

U sklopu navedene Kampanje, 2023. bit će godina inspiracije i težnje, odnosno godina pričanja priča, izgradnje zajednica, jačanja solidarnosti, dijeljenja snova, sadnje drveća, stvaranja umjetnosti, poštovanja žena i zemlje te plesa. Ovo je godina u kojoj će se nastaviti zamisliti i stvarati novi načini postojanja, gledanja, življenja, voljenja i povezivanja. Podizanja svijesti i produbljivanja razumijevanja. Tako da naša sloboda, naša budućnost, bude ukorijenjena u istini, ljubavi, zajednici, zemlji i tijelu.

Također je dogovoren način obilježavanja 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, tako što će se u Zagrebu u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom organizirati skup u okviru kojeg će se provesti edukacija žena s invaliditetom o digitalnim alatima, a potom će se provesti panel rasprava. Panelistice će biti mlade žene s različitim vrstama invaliditeta, koje će prikazati digitalne alate koje koriste u svakodnevnom životu, a nakon diskusije će se formirati zaključci vezani za asistivnu tehnologiju.

Zajednička aktivnost Mreže povodom 8. ožujka provest će se vezano za predstojeće parlamentarne izbore u Europi i Republici Hrvatskoj. U tu svrhu izradit će se set letaka koji će se distribuirati Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske te županijskim, općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima, u cilju unapređenja fizičke, komunikacijske i orijentacijske pristupačnosti izbornog procesa i biračkih mjesta. Također, potaknut će se žene s invaliditetom da bolje koriste svoje pravo da biraju i budu birane.

U sklopu UN-ovog obilježavanja, tema Međunarodnog dana žena, 8. ožujka 2023. (IWD 2023.), bit će 'DigitALL: Inovacija i tehnologija za ravnopravnost spolova', koja će istaknuti potrebu za uključivom i transformativnom tehnologijom te digitalnim obrazovanjem. Ujedno, navedena tema je usklađena s prioritetnom temom nadolazećeg 67. zasjedanja Povjerenstva za položaj žena (CSW-67) - 'Inovacije i tehnološke promjene te obrazovanje u digitalnom dobu za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i djevojaka'.

Zaključno, mora se što hitnije kod svih razviti svijest da se svim ženama, koje su na bilo koji način žrtve nasilja i kaznenih djela, skinu okovi koji su im nametnuti od strane nasilnika, zlostavljača, a posebno od okoline koja često zna dodatno viktimizirati žrtve.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti