Najveći svjetski trgovac odjećom planira udvostručiti broj zaposlenih osoba s invaliditetom

Vlasnik Zare obvezuje se dramatično povećati zapošljavanje osoba s invaliditetom u svim područjima u kojima posluju - a to uključuje i Hrvatsku

Jeans srce, ilustracija.

 

Inditex, španjolska tvrtka koja stoji iza Zare i nekolicine drugih brendova, kaže da namjerava udvostručiti broj osoba s invaliditetom u svojoj radnoj snazi u sljedeće dvije godine.

Ova ‘eksplozija’ uključivog zapošljavanja povećat će broj osoba s invaliditetom u trgovinama, skladištima, uredima i diljem Inditexovih logističkih platformi diljem svijeta, rekli su iz ove tvrtke, pri čemu se očekuje da će biti zaposleno više od 1500 osoba s invaliditetom.

Iz Inditexa kažu da planiraju premašiti sve zahtjeve za zapošljavanje osoba s invaliditetom u jurisdikcijama u kojima posluju. Na mjestima gdje takvih uvjeta nema, napominju iz tvrtke, nastojat će da osobe s invaliditetom čine najmanje 2% njihove radne snage.

Óscar García Maceiras, izvršni direktor Inditexa, obećao je povećati zapošljavanje osoba s invaliditetom tijekom sastanka s glavnim direktorom UN-ove Međunarodne organizacije rada Gilbertom F. Houngboom. Na sastanku se Inditex pridružio Globalnoj mreži poslovanja i invaliditeta Međunarodne organizacije rada, skupini poslodavaca posvećenih inkluziji osoba s invaliditetom.

- Uključivanje osoba s invaliditetom na radnom mjestu ključna je komponenta naše predanosti ljudima - rekao je Maceiras.

- Raznolikost, pravednost i inkluzija vrijednosti su koje svi prihvaćamo, vrijednosti kojima težimo iz dana u dan, kako bismo imali utjecaj unutar Inditexa, kao i svuda oko nas: naše obećanje je dizajnirati prilike za sve.

Hrvatska jest jurisdikcija u kojoj Inditex posluje pa podsjetimo na činjenicu da su poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika obveznici kvotnog zapošljavanja, a takvi poslodavci ‘dužni su na primjerenom radnom mjestu, u primjerenim radnim uvjetima zaposliti osobe s invaliditetom i to u visini od 3% u odnosu na ukupan broj zaposlenih’.

Što to znači, konkretno? Ukratko, ako ste osoba s invaliditetom koja traži posao i vjeruje lijepim vijestima i još ljepšim riječima - počnite pažljivije pratiti oglase.

 

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti