SOIH započeo edukaciju o asistivnoj tehnologiji

Istaknuto je kako tehnologija omogućava brojne pogodnosti za osobe s invaliditetom. Asistivna tehnologija podrazumijeva pomagala, kao i postupke i usluge. Posebno je relevantna u suočavanju s problemima s kojima se osobe s invaliditetom susreću u kontekstu svijeta rada

Snimka zaslona, kolaž sudionika.

 

Nakon provođenja istraživanja u okviru Projekta Platforma 50+, u kojem je jedno od istraživačkih područja bila asistivna tehnologija te nakon predstavljenih rezultata, uočeno je da veliku teškoću u njezinoj primjeni uz nekoliko čimbenika predstavlja i nedovoljna educiranost o mogućnostima njezina korištenja. Stoga je SOIH u plan Razvojne suradnje u području centara znanja za društveni razvoj Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za 2023. godinu uključio sveobuhvatnu edukaciju o istima.

Prvi set edukacija provodi se u prvom tromjesečju ove godine kroz paket od četiri modula u okviru SOIH - Foruma virtualnog učenja o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom pod motom 'Usudimo se saznati' putem Zoom platforme.

Dana 30. siječnja 2023. Ines Delzotto, magistra edukacijske rehabilitacije iz Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula održala je edukacijski modul 'Asistivna tehnologija i prilagodba radnog mjesta'.

Na početku predstavljen je rad Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula, u sklopu kojeg djeluje kabinet za asistivnu tehnologiju. Potom je pojašnjen kontekst današnjeg digitalnog doba, u kojemu napredujemo prema idućoj fazi - razdoblju umjetne inteligencije. Istaknuto je kako tehnologija omogućava brojne pogodnosti za osobe s invaliditetom. Asistivna tehnologija podrazumijeva pomagala, kao i postupke i usluge. Naglašeno je kako se počela koristiti davnih dana te kako se ne odnosi nužno na visokosofisticirane uređaje. Potom su navedene vrste, namjena i obrazložen tehnološki stupanj aistivne tehnologije. Od brojnih pogodnosti koje omogućava, svakako vrijedi izdvojiti minimalizaciju teškoća, održavanje funkcije i osiguravanje višeg nivoa samostalnosti. Posebno je relevantna u suočavanju s problemima s kojima se osobe s invaliditetom susreću u kontekstu svijeta rada. Istaknuta je dužnost koju imaju poslodavci u smislu osiguravanja što većeg stupnja razumne prilagodbe.

Sudionicima su također predstavljene različite vrste asistivne tehnologije koje unapređuju kvalitetu življenja osoba s invaliditetom te omogućuju veći stupanj njihova neovisnog življenja.

Nakon izlaganja provedena je šira rasprava u kojoj su sudionici imali priliku postaviti pitanja i iznijeti vlastita iskustva vezana uz korištenje asistivne tehnologije.

Na edukaciji je sudjelovalo 90 sudionika.

Dogovoreno je da će se sljedeći modul 'Augmentativna i alternativna komunikacija' provesti 6. veljače.

 

Izvor: SOIH

 

Povezane vijesti