Kujica Xena proglašena za "Psa godine" jer je spasila dječaka s teškoćama u razvoju

Kujica Xena donedavno je bila štene okrutno zlostavljano od bivših vlasnika koji su je napustili i ostavili da umre u teškim mukama. No Xena je bila 'tvrd materijal' i uspjela je preživjeti. Zahvaljujući tome, dječak s autizmom počeo je živjeti novi život

Ova priča, koja istodobno izaziva i suze i osmijeh, imala je tragičan početak da bi se kasnije razvila u jednu od najljepših priča o psima koje ste ikad čuli.
Kujica Xena donedavno je bila štene okrutno zlostavljano od bivših vlasnika koji su je napustili i ostavili da umre u teškim mukama. No Xena je bila 'tvrd materijal' i uspjela je preživjeti sve dok je na jednom smetlištu u Gruziji nisu otkrili aktivisti tamošnje skupine za zaštitu životinja. Nakon što se oporavila za Xenu je tražena udomiteljska obitelj i, gle čuda, dom za sirotu kujicu, pasmine pitt bull, pronađen je s druge strane Atlantika - u Americi.
Udomila ju je obitelj Hickey, koja se ustrajno i hrabro borila za osomgodišnjeg Jonnyja, dječaka kojemu je dijagnosticiran autizam. Jonny je u to vrijeme bio asocijalno dijete, zatvoreno u vlastitu čahuru, a teško je komunicirao čak i s vlastitim roditeljima. Stručna pomoć koja mu je ukazivana i na koju su njegovi roditelji trošili pravo malo bogatstvo nije imala nikakvog učinka. Jonny je i dalje živio u vlastitom, paralelnom svijetu i činilo se da nema lijeka. Sve dok se nije pojavila Xena i u samo nekoliko dana posve preobrazila dječaka s teškoćama u razvoju. Jonny i Xena postali su najbolji prijatelji, a dječak uz nju pokazuje značajan oporavak. Jonny ne samo da je izašao iz svoje čahure unutar same obitelji, već pokazuje i začuđujuće znake samopouzdanja  u 'vanjskom svijetu'.
"Sada imamo smijeh u našoj kući gdje je nekad vladala mračna tišina," oduševljeno kaže dječakova majka Linda Hickey.
Priča o dječaku s teškoćama u razvoju i kujici Xeni - koja je na Facebooku prenošena kronološki, iz dana u dan – postala je apsolutni hit na ovoj društvenoj mreži i podijeljena je u čak 95 zemalja svijeta.  Jonny i Xena ne samo da podižu svijest šire javnosti o autizmu već i potiče humaniji odnos prema životinjama. Teško je naime i povjerovati da je Xena donedavno bila zlostavljan i napušten pas.
Zbog svojih je zasluga u rehabilitaciji dječaka s autizmom Xena osvojila titulu "Pas godine" od strane Američkog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama. Obitelj Hickey i Xena otputovali su u New York kako bi primili nagradu i, očekivano, doživjeli ovacije.
"Jednostavno sam znala da je sav silni novac koji smo potrošili na brojne terapije i lijekove za našeg sina bezvrijedan u odnosu na samo jedan trenutak koji Jonny provede sa Xenom ", rekla je mama Linda.
Valja ne treba ni napominjati da Xena uživa status punopravnog člana obitelji Hickey.

In-Portal