UIR ZAGREBA Održano predavanje Marine Martinčević 'Upoznaj svoje pamćenje'

U prostorijama Udruge invalida rada Zagreb  u Novoj cesti 86 prošlog tjedna, točnije 9. veljače 2023., održano je predavanje Marine Martinčević 'Upoznaj svoje pamćenje', kojem se odazvalo velik broj članova

 

Navedeno predavanje trebala je održati predavačica Marina Zeman iz Zaklade 'Zajednički put', međutim ista nije mogla doći pa ju je zamijenila Martinčević.

Pobuđen je veliki interes jer gotovo da nema čovjeka u starijoj dobi koji se nije susreo s problemima pamćenja, tako da je publika surađivala u smislu postavljanja pitanja. Navodili su primjere iz svojih obitelji, kao što su npr. Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest.

Osim onih koji su bili fizički prisutni, svi ostali zainteresirani mogli su sudjelovati uživo preko Facebooka.

Pojašnjene su teškoće s pamćenjem, kratkoročno i dugoročno pamćenje, radno pamćenje, utjecaj aktivnosti i životne dobi na pamćenje i demenciju te očekivane promjene, izloženi su faktori koji utječu na funkcije pamćenja, koje vježbe osnažuju pamćenje, koje su strategije za bolje pamćenje.

Uglavnom, zaključeno je da u našoj zemlji nemamo adekvatnu sustavnu skrb protiv demencije. Stoga je potrebno sam sebi pomoći koliko god se može, prvenstveno različitim aktivnostima kao što su fizičke te tečajevi i seminari. Učenje vrlo pospješuje mozgovne stanice, a posebno čitanje knjiga je također vrlo važno. Ono što se radi u ranijim godinama kasnije se odražava na starije godine pa tako i na samo pamćenje, odnosno demenciju, uslijed koje nastaje i nesamostalnost i totalna promjena načina života. 

Tako je za primjer dat primjer npr. učitelja i znanstvenika, koji stalno vježbaju mozgovne stanice, što doprinosi da se mozak i u poodmakloj dobi bolje suočava s pamćenjem u odnosu na one ljude koji nisu u tim sferama, a ujedno demencija se kod takvih ljudi uočava na samom kraju, u terminalnom periodu.

Sve u svemu, zbog velike zainteresiranosti za navedenu temu, Udruga invalida rada Zagreba će uskoro ponovno organizirati predavanje na temu pamćenja, o čemu će pravovremeno obavijestiti na svojoj stranici.

 

 

Fotografije: Udruga invalida rada Zagreba