VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Europska godina vještina 2023.

Hoćemo li se prisjetiti i na ovim prostorima do sada (i za sada) jedne jedine URIHO-ve Virtualne radionice, otvorene još 2011. godine, koja je svoje korisnike, nezaposlene osobe s invaliditetom, vrlo uspješno pripremala za digitalna vremena i tržište rada?

Osoba s invaliditetom na poslu, ilustracija.

 

Nekako za sada ispod radara osoba s invaliditetom, a čini se i onih koji bi u njihovom interesu trebali djelovati, prolaze najave o pokretanju Europske godine vještina 2023. Europa se tako ponovo zaklinje na promicanje, financiranje i provedbu socijalno uključivog i pravednog ulaganja u cjeloživotno obrazovno osnaživanje ljudi kako bi se uspješno nosili s promjenama na tržištu rada.

Naime, pokazatelji govore da u Europi čak 40% odraslih osoba (ili svaka treća zaposlena osoba) ne posjeduje osnovne digitalne vještine. EU tako, među ostalim, postavlja cilj da do 2030. godine najmanje 80% njenih odraslih građana ovlada barem osnovnim digitalnim vještinama s naglaskom na važnost cjeloživotnog učenja dostupnog svima.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj početkom je veljače organiziralo i prvu javnu raspravu na temu Europske godine vještina u nas, a Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji imenovano našim nacionalnim koordinacijskim tijelom. Bi li bilo neophodno čuti, informirati se i još važnije - sugerirati što bi se u ovom kontekstu, a u interesu (i) osoba s invaliditetom, tijekom ove, ali i sljedećih godina trebalo činiti?

Hoćemo li se, među ostalim, prisjetiti i na ovim prostorima do sada (i za sada) jedne jedine URIHO-ve Virtualne radionice, otvorene još 2011. godine, koja je svoje korisnike, nezaposlene osobe s invaliditetom, vrlo uspješno pripremala za digitalna vremena i tržište rada, koja je očito išla ispred vremena i bila zatvorena iz razloga znanih samo onima koji se skrivaju iza svog skraćenog nazivlja? Nećemo plakati za prolivenim mlijekom, ali upravo u Europskoj godini vještina i novih zaklinjanja to treba vrlo jasno i na glas reći zbog desetaka i desetaka osoba s invaliditetom koji su zadnjih pet-šest godina propustili svoju priliku toliko propagirane profesionalne rehabilitacije, uključivog profesionalnog razvoja i zapošljavanja.

Kukati ili činiti?

Naravno činiti, ali i na glas govoriti da se ružni dio povijesti ne ponovi.

 

Višnja Majsec Sobota